24.10.2019 Zaujímavosti

FRANCÚZSKO: V Louvri otvorili rozsiahlu výstavu diel Leonarda da Vinciho.

Foto: Associated Press

Rozsiahlu výstavu zameranú na život a dielo talianskeho renesančného umelca Leonarda da Vinciho otvorili vo francúzskom múzeu Louvre v Paríži. Výstava sa koná pri príležitosti 500. výročia úmrtia tohto génia, ktorý skonal 2. mája 1519 vo francúzskom meste Amboise ako 67-ročný.

Vstupenky si vopred rezervovalo takmer 200 tisíc ľudí. Ide o dosiaľ najväčšiu výstavu da Vinciho diel s dôrazom na jeho maľbu.

Výstava s jednoduchým názvom "Leonardo da Vinci" si vyžiadala desaťročie plánovania a záujemcom sprístupňuje 162 jeho výtvarných diel vrátane 24 kresieb zapožičaných zo zbierky britskej kráľovskej rodiny. Diela zapožičalo aj Taliansko, Rusko či Vatikán.



Výstava sprevádza návštevníkov po časovej osi majstrovho potulného života, ktorý viedol pod kuratelou vojvodov, princov a kráľov vo Florencii cez Miláno, Benátky a Rím až po Francúzsko, kde strávil posledné roky svojho života.

Na výstave však chýbajú dve jeho diela - Mona Líza (La Gioconda) a Spasiteľ sveta (Salvator Mundi). Organizátori sa rozhodli, že prvé z nich - všeobecne považované za najznámejšiu maľbu vôbec - by malo zostať na svojom pôvodnom mieste v Louvri, aby sa tak predišlo preľudnenosti; dielo samo osebe priťahuje takmer 30.000 ľudí denne.



Druhé z nich je najdrahšou maľbou v histórii - v roku 2017 sa predalo na dražbe za rekordných 400 miliónov eur. Dielo malo byť oficiálne vystavené v emirátskej pobočke Louvru v Abú Zabí, avšak otvorenie múzea, plánované na september 2018, sa z neznámych príčin odložilo. Louvre uviedol, že žiadosť o zapožičanie diela do Paríža sa stále vybavuje.

Výstava potrvá do 24. februára 2020. Cena vstupenky je 17 eur, uvádza sa na oficiálnej webovej stránke Louvru.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.