28.02.2018 Zaujímavosti

Fotografická výstava v Bratislave približuje aktivity rómskych veštkýň.

foto: I. Šusterová

Nazretie do veštiarskej komunity olašských rómskych žien v Rumunsku poskytuje fotografická výstava Lucie Sekerkovej Vrajitoare. Je v Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) v Bratislave, kde na jej utorkovej (27.2.) vernisáži pokrstili súvisiacu knihu Ženy predávajúce nádej.

Okrem portrétov veštkýň farebné fotografie dokumentujú ich používané pomôcky a náznaky rituálov v pozoruhodnom obydlí. Oveľa viac fotografií a najmä etnologický pohľad do histórie a súčasnosti týchto "liečiteliek" problémov s láskou či chorobou alebo predpovedaným životným osudom klientskym zvedavcom dáva obsiahly knižný text Ivany Šusterovej.

Podľa Sekerkovej názov výstavy znamená čarodejnice, veštkyne, liečiteľky a s týmito slovami sa identifikuje množstvo spomínaných žien. Historický kontext poukazuje na dlhodobé praktizovanie veštenia rómskych kočovných skupín v Európe. V minulosti boli veštecké schopnosti prisudzované najmä starším ženám pre ich skúsenosti. Klientov nachádzali v uliciach dedín a miest, kde zastavili svoje vozy. Pri neustálom pohybe skupiny nebolo možné službu reklamovať. Paradoxom je, že kočujúce Rómky s často úplne inými životnými problémami a prioritami, odsunuté na okraj spoločnosti a bez vzdelania, sa starajú o problémy, túžby a potreby väčšinového domáceho obyvateľstva.

"Fotografiami zaznamenávam dôsledky globalizácie, ktoré sa podpísali pod premenu tohto remesla. To balancuje na tenkej hranici medzi očakávanou mystikou a divadlom pre klientov. Tieto ženy už nechodia po ulici zháňajúc vhodné ruky na veštenie, ale klienti ich vyhľadávajú na základe reklamy v médiách, na sociálnych sieťach a navštevujú ich v honosných domoch. Namiesto čítania budúcnosti z dlane či kávy dnes postačí vaše meno, dátum narodenia a online hovor prostredníctvom Iphonu. Z remesla sa stal biznis dedený naprieč generáciami. Už deväťročné dievčatá si zakladajú propagačné vrajitoare profily na Facebooku," konštatuje fotografka, ktorú fascinovala táto tematika a štyri roky ju objavovala bakalárskou prácou.

Lucia Sekerková študuje v piatom ročníku Ateliéru reklamnej fotografie Fakulty multimediálnych komunikácií Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne. Za súbor Donum Vitae získala cenu Canon Junior Awards v súťaži Czech Press Photo (2013). Časť Vrajitoare bola v Prahe vystavená v Centre súčasného umenia DOX a v Czech Photo Centre.

Ivana Šusterová študovala na Katedre etnológie a folkloristiky Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Je doktorandkou v Ústave etnológie Slovenskej akadémie vied v Bratislave. Dlhodobo sa zaoberá kultúrou a životom olašských Rómov. Napísala viaceré odborné články, štúdie a monografiu Život olašských žien (2015). Výstava potrvá do 1. apríla.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.