23.06.2018 Zaujímavosti

Druhé miesto súťaže Eustory získala Miroslava Šarköziová.

Druhé miesto odborná porota udelila žiačke Miroslave Šarköziovej zo Žiaru nad Hronom za projekt s názvom "Byť Róm znamená byť slobodný."

Hlavným cieľom jej práce bolo priblížiť príbeh svojej starej mamy, napojený na širšiu tému rómskej problematiky a búrania stereotypov o tejto skupine v spoločnosti.

Víťazom tohtoročnej súťaže Eustory určenej pre stredoškolákov sa stal projekt "Odsúdený režimom" študentiek gymnázia zo Žiliny. Svoje práce predstavili víťazky na slávnostnom odovzdávaní cien v priestoroch rezortu diplomacie v Bratislave.

Na treťom mieste sa umiestnil projekt od študentiek žilinského gymnázia Veroniky Kašovej a Alexandry Melušovej "Uväznený človek, slobodná viera". Venovali sa v ňom príbehu väzňa odsúdeného z náboženských dôvodov.

Témou tohtoročného kola súťaže bolo motto "Sloboda je krehká, musíme si ju strážiť". Prihlásené projekty boli sústredené na osobné príbehy obetí totalitných režimov, so špeciálnym zameraním na obdobie socializmu na Slovensku.

Súťaž Eustory je každoročne vyhlasovaná Slovenským centrom pre komunikáciu a rozvoj. Už druhý rok sa koná v spolupráci s komisiou UNESCO na Slovensku. Do 13. ročníka bolo prihlásených 39 prác z 15 stredných škôl.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.