ZVOLEN: Parlament Rómov chce o pomoc požiadať predsedu EK Barrosa

ilustračné foto AP/Jozef Ďurník

Zvolen 25. septembra 2010 (TASR) - Na dnešnom zasadnutí Parlamentu Rómov SR vo Zvolene sa približne 50 členov zaoberalo situáciou Rómov po parlamentných voľbách.

Zhodli sa na tom, že vláda sa rómskou otázkou vôbec nezaoberá. Preto sa rozhodli požiadať o humanitárnu pomoc predsedu Európskej komisie (EK) J. M. Barrosa. Podľa predsedu Parlamentu Rómov SR Ladislava Fízika je situácia v rómskych osadách katastrofálna. "Deti nemajú čo jesť, sú nezaodeté a nemajú zabezpečené kúrenie. Na viacerých miestach je aj žltačka, ktorá ohrozuje zdravie celej populácie.

Budeme listom žiadať od Barrosa potraviny, oblečenie a aj zdravotnú pomoc," vysvetlil Fízik, podľa ktorého sa rómskemu obyvateľstvu nevenovala v minulosti dostatočná pozornosť. Parlament sa zhodol na tom, že peniaze, ktoré mali ísť na riešenie rómskej otázky, sa k samotným Rómom nedostali. Členovia parlamentu preto zriadili rómsku kontrolnú komisiu (Rokoko). Tá bude zisťovať, kde boli aplikované rómske projekty a aké boli ich výsledky. "Ak zistíme spreneveru peňazí, budeme podávať na určité organizácie aj trestné oznámenia. Od roku 2004 to bolo približne 100.000.000 eur," spresnil Fízik s tým, že zlodeji sú skôr Nerómovia ako Rómovia.

Podľa jeho slov boli Rómovia súčasnou a minulou vládou vytlačení z ministerstiev, úradov a vyšších územných celkov. "Z desiatich percent nemôžu byť všetci chorí a hlúpi. Napriek tomu cítim, že je veľký boj o 200.000.000 eur, ktoré sú určené pre Rómov," uviedol. Na zasadnutí sa mali zaoberať aj vznikom pomocníkov polície (ROJ) a vytvoreniu klubu vojakov v zálohe. Tieto body však preložili na decembrové zasadnutie snemu v Revúcej.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.