23.05.2019 SPRÁVY

ZAHRANIČIE: Britská premiérka Theresa Mayová svoje odstúpenie oznámi v piatok.

Britská premiérka Theresa Mayová by mala odstúpenie zo svojej funkcie oznámiť v piatok 24. mája. Vo štvrtok to bez citovania zdrojov napísal britský denník The Times. 

Na základe tohto údajného plánu Mayová zostane premiérkou, kým v dvojfázovom procese nebude zvolený jej nástupca. O dvoch konečných kandidátoch bude napokon hlasovať 125.000 členov Konzervatívnej strany, píšu The Times.

Vplyvný parlamentný Výbor 1922, združujúci poslancov britskej Konzervatívnej strany, nezmenil v stredu stanovy, na základe ktorých by sa v priebehu 12 mesiacov mohol opätovne pokúsiť o vyslovenie nedôvery premiérke. Jej stúpenci si však myslia, že Mayová svoje odstúpenie oznámi po piatkovom stretnutí s predsedom Výboru 1922 sirom Grahamom Bradym.

Mayová v utorok na tlačovej konferencii a v stredu v rámci hodiny otázok a odpovedí v parlamente predstavila desať bodov, ktoré označila za dôležité návrhy na zmeny v dohode o odchode Británie z EÚ. Poslancom chce napríklad umožniť hlasovať o colnej únii s EÚ, ako aj o referende o brexitovej zmluve, či o tzv. írskej poistke.



Opozičná Labouristická strana však ani po rokovaniach s konzervatívcami podľa svojho predsedu Jeremyho Corbyna "novú" dohodu v parlamente nepodporí. Mayovej pozmenená dohoda sa navyše nepáči ani viacerým konzervatívnym poslancom a hlasovať za ňu nebudú ani poslanci Demokratickej unionistickej strany (DUP), ktorí v Dolnej snemovni podporujú menšinovú konzervatívnu vládu.

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu tento rok už trikrát odmietli dohodu o brexite, ktorú s EÚ vyrokovala Mayová, pričom neskôr zároveň schválili zákon, podľa ktorého Británia nesmie opustiť Úniu bez dohody.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.