23.02.2017 SPRÁVY

VÝROČIE: Prežil pobyt v zaisťovacom tábore. Aj dnes, keď o tom hovorí plače!

foto: In Minorita, TASR, Gipsy Television

Pred 72 rokmi zavraždili 26 Rómov v zaisťovacom tábore v Dubnici nad Váhom. Išlo o ľudí, ktorí boli chorí na týfus. Medzi zavraždenými bola aj žena v siedmom mesiaci tehotenstva.

Z 26 mŕtvych bolo 20 mužov, z toho jeden chlapec vo veku 15 - 16 rokov a 6 žien. Jedna z nich bola v siedmom mesiaci tehotenstva. Z 26 zavraždených bolo zasiahnutých výstrelmi 18 ľudí. U viacerých to však neboli smrteľné rany. Pod nánosmi hliny sa totiž zaživa udusili.

Perzekúcia slovenských Rómov dosiahla svoj vrchol v rokoch 1944 až 1945. Bolo to najťažšie obdobie v živote rómskeho etnika počas 2. svetovej vojny. Na mieste Pracovného útvaru v Dubnici nad Váhom vznikol v novembri 1944 Zaisťovací tábor pre Cigánov. Zriadilo ho Ministerstvo národnej obrany a zaradilo ho medzi svoje zložky.

Väznených tam bolo aj viac ako 700 Rómov.

Zaisťovací tábor pre Cigánov bol na Slovensku jediný svojho druhu. Išlo o skutočný koncentračný tábor, do ktorého boli posielaní Rómovia z celého Slovenska i so svojimi rodinnými príslušníkmi. Počet Rómov bol zakrátko oveľa vyšší ako kapacita tábora. V decembri 1944 tam bolo viac ako 700 väzňov.

Smrť kosila najmä malé deti, ktoré ochoreli na zápal pľúc. Najvážnejšia ale bola epidémia škvrnitého týfusu. V priebehu januára 1945 zachvátila viacero zaradencov a nakazil sa aj jeden strážnik, čo vyvolalo nepokoje v tábore aj v blízkom meste. V tomto čase prevzali kontrolu nad táborom Nemci a rozhodli sa radikálne vyriešiť týfovú epidémiu. 23. februára 1945, pod zámienkou prepravy do nemocnice, naložili chorých na nákladné auto a odviezli do areálu miestnej zbrojovky, kde ich brutálne povraždili.


zdroj: romaholocaust.sk



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.