VYHLÁSENIE: Splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity ku komunálnym voľbám

foto TASR

Bratislava 29. novembra 2010 (Gipsy Television/Daniela Strelková) - Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity je pripravený pomôcť zvoleným primátorom a starostom riešiť rómsku problematiku Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity želá všetkým primátorom, starostom a poslancom mestských, miestnych a obecných zastupiteľstiev pri príležitosti ich zvolenia do funkcie vo voľbách do orgánov samospráv obcí veľa pracovných úspechov, sily a odvahy vo vykonávaní ich zodpovednej práce.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity venuje výsledkom komunálnych volieb mimoriadnu pozornosť. Komunálne voľby sú príležitosťou slobodne prejaviť svoj názor a vôľu na dianie v obci. Je preto poľutovaniahodné, že aj počas volieb do orgánov samospráv obcí sa zneužívala chudoba obyvateľov rómskych osád a objavili sa podozrenia z nelegálneho získavania hlasov rómskych voličov.


Primátori, starostovia a poslanci obecných a mestských zastupiteľstiev patria medzi kľúčových partnerov Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pri realizovaní politík a programov zameraných na zlepšenie postavenia obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít. Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity sa vďaka dobrovoľnej spolupráci a zaangažovanosti primátorov a starostov podarilo dosiahnuť zlepšenie postavenia obyvateľov marginalizovaných rómskych osád a naštartovať programy, ktoré považujeme v zlepšovaní životných podmienok Rómov za najefektívnejšie.


V mestách a obciach, v ktorých majú primátori a starostovia vôľu a záujem riešiť rómsku problematiku sa zlepšila úroveň bývania, zvýšila sa zamestnanosť Rómov a nevyskytujú sa vážnejšie problémy s dochádzkou detí do škôl. Využívaním systémových opatrení schválených vládou Slovenskej republiky na zlepšenie situácie v rómskych osídleniach, ktorými sú Program výstavby obecných nájomných bytov nižšieho štandardu určených pre bývanie občanov v hmotnej núdzi a výstavbe technickej vybavenosti v rómskych osadách, Program terénnej sociálnej práce a Program podpory zdravia znevýhodnenej rómskej populácie sa zlepšilo nielen sociálno-ekonomické postavenie obyvateľov rómskych osád, ale sa podarilo znížiť napätie a postupne búrať bariéry vo vzťahoch medzi majoritou a Rómami. Úrad splnomocnenca vlády je pripravený poskytnúť mestám a obciam, v ktorých sa nachádzajú rómske osady konzultácie a návrhy na opatrenia súvisiace so zaradením Rómov do spoločnosti. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity víta, že možnosť rozhodovať o správe vecí verejných bude mať 23 rómskych starostov, ktorých počet s predchádzajúcim volebným obdobím narástol o 4. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity verí, že zvolení primátori a starostovia budú dbať na potreby všetkých občanov a budú mať odvahu začať hľadať riešenia vedúce ku integrácii a dlhodobému zlepšeniu životných podmienok Rómov žijúcich v extrémnej chudobe v marginalizovaných osadách.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.