05.11.2017 SPRÁVY

VOĽBY17: Rómovia neuspeli vo voľbách do VÚC.

foto TASR

Voľby pre rómskych kandidátov dopadli katastrofálne. Ani jeden z nich si nesadne do kresla poslanca v rámci žiadnej župy.

Vo voľbách do Vyšších územných celkov kandidovali rómski lídri za Stranu rómskej koalície (SRK), za stranu Šport do Košíc a na Východ (ŠKV, poz. red.: bývala Strana rómskej únie na Slovensku), za Rómsku iniciatívu Slovenska (RIS), Nový parlament (NP) či za koaličný Most-Híd.

Na kandidátkach týchto strán sa objavili mená ako napríklad Karol Billy (RIS), Ivan Hriczko (ŠKV), Štefan Vavrek (Most-Híd), Vladimíra Dunková (ŠKV), Radoslav Ščuka (NP), Marián Vanci (ŠKV) zo Sečoviec či bývalá novinárka Jarmila Vaňová (ŠKV).

Neprešiel ani Vospálek. Hriczko porazil Vaňovú!

Stanislav Vospálek (Most-Híd), ktorý je dosluhujúcim poslancom Košického samosprávneho kraja už v ďalšom funkčnom období nebude sedieť na stoličke župného poslanca. Od právoplatných voličov dostal 317 hlasov.

Súboj nastal aj medzi samotnými rómskymi kandidátmi. V rovnakom volebnom obvode v rámci Košického kraja sa o hlasy voličov uchádzal odborník na rómsku problematiku a bývalý novinár Ivan Hriczko (2105 hlasov).  "Je to silné a ukážkové číslo na, ktoré som neskutočne hrdý a vďačný. To číslo hovorí jasne o tom, že sme tu... My mladí Rómovia... My sme tá budúcnosť ... Priatelia ideme spoločne ďalej. Ďakujem," napísal Hriczko na sociálnej sieti.

Oproti nemu zase stála bývalá novinárka, v súčasnosti terénna sociálna pracovníčka Jarmila Vaňová (1906 hlasov). Hriczko ju však predbehol o takmer 200 hlasov.

Vavrek získal najviac hlasov

O kreslo župného poslanca v BBSK sa uchádzal Štefan Vavrek (Most-Híd), ktorý pracuje na Úrade splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Aj keď od voličov dostal 2704 hlasov, tento počet mu nestačil nato, aby sa stal poslancom Banskobystrického samosprávneho kraja. 

"Chcem sa poďakovať každému, kto mi vo včerajších župných voľbách prejavil dôveru. Neprehral nikto a som nesmierne hrdý, že sa nám spoločnými silami podarilo odstrániť extrémistického politika, Mariana Kotlebu a na jeho miesto zvoliť pána Jána Luntera. Pracujeme ďalej," napísal Vavrek na sociálnej sieti. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.