Bratislava, 22.10.2014 SPRÁVY

Vlaky budú aj pre rómskych študentov a dôchodcov od 17. novembra zadarmo

foto aktuality.sk

Od 17. novembra budú môcť bezplatne cestovať vlakom deti mladšie ako 15 rokov, študenti denného štúdia do 26 rokov a aj dôchodcovia.

„Rozhodli sme sa pomôcť najohrozenejším sociálnym skupinám obyvateľstva a pomôcť im v ich ťažkej životnej situácii,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek.

Bezplatne budú môcť cestovať vlakmi ľudia, ktorí dovŕšili vek 62 rokov, ako aj všetci obyvatelia, ktorým bol priznaný dôchodok na základe zákona o sociálnom poistení. Ide predovšetkým o dôchodcov poberajúcich starobný, invalidný, vdovský, sirotský dôchodok a o predčasných dôchodcov. Po zaregistrovaní sa do systému dopravcov budú mať možnosť vyzdvihnúť si lístky na regionálnu aj diaľkovú dopravu, ktorú štát dotuje prostredníctvom výkonov vo verejnom záujme. Nebude záležať na tom, či pôjde o štátneho alebo súkromného dopravcu.

Rovnaký systém bude fungovať aj pre študentov denného štúdia, ktorí sa registrujú do systému dopravcov prostredníctvom už existujúcich čipových kariet, alebo si vybavia nový preukaz. Zadarmo budú vo vlakoch jazdiť aj všetky osoby mladšie ako 15 rokov.

Na očakávaný zvýšený záujem cestujúcich reaguje ministerstvo aj zvýšením počtu vlakov, ktoré si objednáva vo verejnom záujme. Posilnená bude diaľková doprava medzi Bratislavou a Košicami aj Zvolenom a takisto sa zvýši aj počet rýchlikov medzi regionálnymi centrami. Rovnako intenzívne sa bude posilňovať aj prímestská doprava. Decembrové zvýšenie počtu vlakov na slovenských koľajniciach bude najvýraznejšie za posledných desať rokov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.