VLÁDA: Slovensko dostalo niekoľko odporúčaní

ilustračné foto TASR

Bratislava 11. augusta 2010 (TASR) - Slovensko dostalo niekoľko odporúčaní k uplatňovaniu Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov. Tie SR adresoval Výbor ministrov Rady Európy (RE) na základe správy Výboru expertov.

 

Keďže neexistuje dokument, ktorý by upravoval ďalší postup, tak zostáva na každom štáte, ako sa s týmito odporúčaniami vyrovná. Nezávislých expertov menuje práve Výbor ministrov RE zo zoznamu, ktorý navrhujú zmluvné strany predmetného dohovoru a ich úlohou je posúdiť úroveň implementácie dohovoru. Slovensko by malo v prvom rade prehodnotiť 20-percentnú hranicu pre používanie menšinových jazykoch v úradnom styku. Taktiež má zabezpečiť výučbu všetkých menšinových jazykov na všetkých príslušných úrovniach a informovať rodičov o jej dostupnosti. Zlepšiť sa má dostupnosť verejnoprávneho televízneho a rozhlasového vysielania vo všetkých menšinových jazykoch a podporiť súkromné rozhlasové a televízne vysielanie v menšinových jazykoch. Súkromné televízie podľa výboru odrádza od takéhoto vysielania nutnosť zabezpečiť slovenské titulky. Rezort diplomacie pripomína, že na juhu Slovenska vysiela až 18 miestnych televíznych staníc v maďarskom jazyku, takže povinnosť zabezpečiť slovenské titulky nie je prekážkou vysielania televíznych staníc. Podľa Výboru ministrov RE má Slovensko podporiť tiež vydávanie novín v menšinových jazykoch. MZV konštatuje, že je to možné cez grantové programy ministerstva kultúry a Úradu vlády SR.

 

"Grantový program Kultúra národnostných menšín je prioritne zameraný na podporu vydávania denníkov, týždenníkov, mesačníkov a elektronických periodík národnostných menšín, pričom ich periodicita závisí výlučne od rozhodnutia jednotlivých žiadateľov," upozorňuje. Z odporúčaní výboru vyplýva aj potreba presadzovať opatrenia zamerané na zrušenie praxe neodôvodnených zápisov rómskych detí do škôl pre deti so špeciálnymi potrebami a plošné vzdelávanie rómskych detí v ich jazyku. Ministerstvo poukazuje na fakt, že vyhlásením štandardizácie rómskeho jazyka v júni 2008 sa položili legislatívne základy pre vytvorenie plnohodnotných podmienok na výchovu a vzdelávanie v ňom vrátane prípravy pedagógov vyučujúcich tento jazyk. Dodáva, že do predmetného obdobia sa používal rómsky jazyk v predškolských zariadeniach ako pomocný či podporný.

 

Vláda SR dnes schválila správu o priebehu a výsledkoch druhého kola monitorovania úrovne implementácie Charty na Slovensku. Druhé kolo sa začalo v roku 2008 a tretiu správu má Slovensko predložiť do novembra 2012.Charta je jedným z dohovorov Rady Európy. Prijatá bola v roku 1992 a platnosť nadobudla 1. marca 1998. Pre Slovensko začala platiť 1. januára 2002. Zo 47 členských štátov Rady Európy ju ratifikovalo 24. K tomuto kroku zatiaľ nepristúpilo deväť krajín - Azerbajdžan, Bosna a Hercegovina, Francúzsko, Island, Macedónsko, Malta, Moldavsko, Rusko a Taliansko.Dokument sa skladá z preambuly a piatich častí. SR vybrala pre bulharský, český, chorvátsky, maďarský, nemecký, poľský, rómsky, rusínsky a ukrajinský jazyk od 49 do 53 ustanovení z tretej časti charty, pričom minimum je 35. Tretia časť obsahuje opatrenia na podporu používania jazykov vo verejnom živote. Ide o ťažiskovú oblasť týkajúcu sa vzdelávania, súdnictva, správnych orgánov a verejných služieb, médií, kultúrnej činnosti a kultúrnych zariadení, ekonomického a sociálneho života, ako aj cezhraničnej spolupráce.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.