VLÁDA: Rómsky splnomocnenec bude mať väčšie kompetencie

foto TASR

Bratislava 28. júla 2010 (TASR) - Osobitnú pozornosť v oblasti ľudských práv a menšín bude vláda venovať otázke postavenia, integrácie a rozvoja rómskej komunity. V tejto súvislosti posilní postavenie a právomoci splnomocnenca vlády pre rómske komunity a jeho úradu. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády, ktoré dnes schválil kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS).

 

Potrebu osobitnej pozornosti zdôvodňuje tým, že veľká časť Rómov na Slovensku patrí aj naďalej medzi sociálne a ekonomicky najslabšie spoločenské skupiny. Sú postihnuté chudobou a sociálnym vylúčením, ktoré nie sú schopné prekonať individuálnym úsilím. "Sociálne vylúčenie predstavuje zásadný celospoločenský problém, pretože okrem negatívneho vplyvu na rozvojový potenciál regiónov vedie aj k zhoršeniu občianskeho spolunažívania, vyhrocuje vzťah s majoritou a zvyšuje nebezpečenstvo šírenia extrémizmu," uvádza sa v materiáli.

Vláda sa zaväzuje k podpore plnohodnotnej participácie Rómov na spoločenskom, kultúrnom a politickom živote na základe ich štatútu národnostnej menšiny, ako aj vo vzťahu k riešeniu kľúčových problémov spojených so sociálne vylúčenými rómskymi komunitami. Opatrenia mieni realizovať prostredníctvom konkrétnych dlhodobých a koordinovaných politík, ktorých účinok bude objektívne merateľný. Ich cieľom je dosiahnuť efektívnu občiansku rovnosť. Prístupy kabinetu majú odpovedať na reálne potreby a priority obcí, regiónov a samotných Rómov. "Budú komplexné a vyvážené vo vzťahu k riešeniu sociálnej situácie a dodržiavaniu ľudských práv na jednej strane a k posilňovaniu princípu osobnej zodpovednosti samotných Rómov na strane druhej," sľubuje kabinet Ivety Radičovej. Vláda chce efektívne aplikovať antidiskriminačnú legislatívu, bojovať proti rasovej a etnickej diskriminácii v oblasti bývania, vzdelávania, zamestnanosti, zdravia a sociálnych služieb. Má tiež záujem na podpore účasti Rómov vo verejnom a politickom živote. Chce zároveň zvyšovať ich osobnú zodpovednosť. Rovnako sa mieni sústreďovať na vyššiu angažovanosť samosprávnych celkov a dotknutých obcí s cieľom väčšej efektívnosti a adresnosti vyrovnávacích opatrení. Pri využívaní fondov EÚ sa bude vláda zameriavať na presadzovanie komplexných prístupov rozvoja obcí s rómskymi osídleniami a na podporu kontinuity overených a úspešných programov.

Uplatnením uvedených princípov chce vláda prispieť k vyššiemu stupňu sociálnej súdržnosti medzi obyvateľmi Slovenskej republiky, príslušníkmi väčšinového slovenského národa a všetkými menšinami. "Chce dosiahnuť, aby kultúrna a etnická rôznorodosť nebola bremenom, ale, naopak, obohatením štátu, impulzom na to, aby sa menšiny cítili u nás doma, aby sa rozmnožil ľudský, občiansky, kultúrny a ekonomický kapitál, ktorý upevní kvalitu demokracie a posilní slovenskú spoločnosť ako aktívnu súčasť európskeho demokratického spoločenstva zakotveného v EÚ," píše sa v programovom vyhlásení vlády.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.