05.11.2019 SPRÁVY

Viete o tom, že dnes je Medzinárodný deň rómskeho jazyka?

Ilustračné foto

5. november bol vyhlásený za Medzinárodný deň rómskeho jazyka pred desiatimi rokmi počas  medzinárodnej konferencie v chorvátskom Záhrebe.  Na stanovení tohto sviatku sa dohodli zástupcovia pätnástich krajín Európy.

„Rómčina je po slovenčine a maďarčine tretím najpoužívanejším jazykom na Slovensku. Má viacero dialektov a dokázala prežiť viac ako tisíc rokov. Vďaka rómčine sa Rómovia môžu dohovoriť v takmer všetkých krajinách Európy,“ povedal Róbert Hamburgbadžo z Gipsy Television.

Na Slovensku rozprávajú Rómovia tromi hlavnými dialektmi. Svoj majú Rumungro, olašskí i maďarskí Rómovia. Existujú však zároveň aj ďalšie subdialekty. Rómsky jazyk bol na Slovensku štandardizovaný v roku 2008.

„Tento deň je zároveň spomienkou na viacročné úsilie rómskych intelektuálov, ktorí žiadali pre Rómov adekvátne postavenie a priznanie všetkých práv súvisiacich s ich postavením rómskej národnostnej menšiny,“ dodal Hambrugbadžo.




Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.