26.02.2019 SPRÁVY

VIDEO: Toto musíte vidieť! Pre brexit vznikajú aj vtipné rómske piesne.

Britská premiérka Theresa Mayová zvažuje odloženie termínu vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie, čím chce zabrániť tomu, aby 29. marca nastal tzv. tvrdý brexit. Napísala to v pondelok večer agentúra Bloomberg s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované informované zdroje.

Jeden z týchto zdrojov tvrdí, že britský kabinet by mal o tejto téme diskutovať na svojom zasadnutí v utorok dopoludnia. S jeho výsledkami potom Mayová popoludní oboznámi poslancov Dolnej snemovne parlamentu. Do utorňajšieho večera má vláda predložiť príslušný návrh snemovni, ktorá o ňom bude hlasovať v stredu.

Odloženie brexitu by však podľa Bloobmergu mohlo položiť Mayovej kabinet a spôsobiť rozkol v jej Konzervatívnej strane. Premiérkini spojenci ale súhlasia s tým, že sa jej kráti čas a musí si vybrať medzi hnevom zástancov brexitu v radoch konzervatívcov a hrozbou, že sa jej rozpadne vláda, ak nevylúči možnosť neriadeného brexitu.



Bulvárny denník The Sun v pondelok večer uviedol, že Mayová chce v utorok navrhnúť vláde, aby formálne vylúčila brexit bez dohody, čo by umožnilo odložiť termín odchodu Británie z EÚ o niekoľko týždňov alebo mesiacov.

Britskí poslanci v januári drvivou väčšinou hlasov odmietli dohodu, ktorú Mayová dosiahla s Bruselom. Premiérka sa odvtedy pokúša vyrokovať zmeny, ktoré by uspokojili dolnú snemovňu britského parlamentu. Poslanci v jej vlastnej Konzervatívnej strane podporujúci brexit sú predovšetkým nespokojní s tzv. írskou poistkou, teda opatrením, ktoré má udržať otvorenú hranicu s Írskom.

Mayová v nedeľu oznámila, že ďalšie hlasovanie britského parlamentu o brexitovej dohode sa uskutoční do 12. marca.

Na situáciu v Británii reagujú aj Rómovia, ktorí v krajine žijú. Na sociálnych sieťach sa už totiž objavili viaceré piesne, v ktorých spievajú o brexite.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.