12.11.2018 SPRÁVY

VIDEO: Títo Rómovia si sadnú na poslanecké a starostovské kreslá!

Cez víkend Slováci rozhodli o tom, kto ich bude zastupovať v obecných a mestských zastupiteľstvách. Ľudia si totiž volili poslancov, starostov a primátorov.

O hlasy voličov sa uchádzali aj Rómovia. Najviac takýchto kadidátov bolo v Košickom a Prešovskom kraji. Kandidovali za rómske aj nerómske politické strany.

My sme však zamerali len na rómske politické strany a kandidátov, ktorí za ne kandidovali. Do volieb sa mohli zapojiť len tri aktívne strany a to Strana rómskej koalície (SRK), Rómska iniciatíva Slovenska (RIS) a Strana tolerancie a spolunažívania.

Spomedzi týchto troch strán bola najúspešnejšia SRK. V prípade starostov má najväčší počet úspešných kandidátov. Až deväť Rómov si sadne na stoličku starostu. V obciach košického a prešovského kraja bude mať 16 poslancov.

RIS bola zase úspešná na západnom Slovensku, v obci Zlaté Klasy. V tejto dedine bude mať starostu aj všetkých 12  poslancov. Ďalšieho poslanca bude mať v obci Chrámec. Starostku bude mať aj v obci Janice. Martu Martinovicsovú ale RIS podporil s SMK-MKP.

Strana tolerancie a spolunažívania bola najmenej úspešná spomedzi rómskych strán. Len jeden jej kandidát bude starostom. Jej kandidáti si sadnú na 8 poslaneckých kresiel.

Pozrite si prehľad úspešných kandidátov!



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.