16.01.2018 SPRÁVY

VIDEO: Slováci to povedali na plné ústa. Róma za suseda nechcú!

ilustračné foto

Slováci čoraz častejšie označujú ľudí inej rasy, národnosti či vierovyznania za neželaných susedov. Vyplýva to z tohtoročného reprezentatívneho prieskumu európskych hodnôt EVS 2017, ktorý sa opakuje v deväťročných cykloch.

Róm je neželaným susedom pre 62 percent opýtaných respondentov, prisťahovalci či zahraniční robotníci pre 43 percent ľudí, Moslimovia pre 54 percent a homosexuáli pre 37 percent opýtaných, informovali na tlačovej konferencii v Bratislave vedci zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

V roku 2008 boli pritom tieto percentá výrazne nižšie. Napríklad Moslimov nechcelo za susedov 21 percent opýtaných a prisťahovalcov či zahraničných robotníkov 16 percent.


"Môže za to antiprisťahovalecká rétorika väčšiny súčasných politikov," povedala Marianna Mrva zo SAV. Podobný prieskum realizoval aj Inštitút pre verejné otázky, ten sa však viac zaoberal extrémizmom.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.