10.11.2019 SPRÁVY

VIDEO: Škótsko mení nariadenie kvôli kupliarom z Trebišova!

Foto, video: STV

Slováci Vojtech Gombár (61), Jana Šandorová (28) a Ratislav Adam (31) spôsobili v Škótsku veľký rozruch. Ministerstvo zdravotníctva pre ich konanie mení nariadenie.

Slováci Vojtech Gombár, Jana Šandorová, Rastislav Adam a ich ďalší kumpán, cudzinec Anil Wagle boli odsúdení Najvyšším súdom v Glasgowe za obchodovanie s ľuďmi, za fingovanie manželstiev, pre otroctvo a prostitúciu.  

Obetí mali viacero. Jednu zo žien predali za 10 tisíc libier pred obchodným domom Primark v Glasgowe. Iné obete boli nútené vykonávať prostitúciu a kupliari ich držali nasilu v byte v meste Govanhill.




V krajine táto kauza vyvolala veľký rozruch. Reaguje na ňu aj štát a to tak, že všetci lekári a zdravotné sestry budú musieť pri akomkoľvek podozrení nahlásiť túto skutočnosť úradom. Škótske ministerstvo zdravotníctva zmenu zavádza po veľkom náraste počtu obetí obchodovania s ľuďmi.

Štatistiky totiž ukazujú, že za prvých šesť mesiacov tohto roka v krajine identifikovali 188 obetí, čo je 74% nárast oproti roku 2018.

„Akákoľvek forma obchodovania s ľuďmi alebo ich vykorisťovania je v Škótsku 21. storočí úplne neprijateľná," uviedla Jeane Freemanová ministerka zdravotníctva.

Gipsy Television spolupracovala so škótskou televíziou STV

Škótska celoštátna televízia STV sa o prípad slovenských kupliarov zaujímala dlhodobo. Keďže obete ale i páchatelia pochádzali z mesta Trebišov, STV oslovila k spolupráci Gipsy Television. "Reportérka škótskej televízie sa zaujímala o to, v akých podmienkach žijú Rómovia v Trebišove a ako dochádza k obchodovaniu s ľuďmi v chudobných regiónoch," povedal Róbert Hamburgbadžo, reportér Gipsy Television.

Vojtech Gombár bol odúsený na 12 rokov, Rastislav Adam na 9 rokov a Jana Šándorová na 7 rokov. Na Slovensku je súdených ďalších 6 členov gangu. 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.