14.12.2018 SPRÁVY

VIDEO: Rómovia zo Starej Ľubovne sa búria. V unimobunke žije aj 13 ľudí!

foto: Gipsy Television

Život Rómov zo Starej Ľubovne, ktorí pred desiatimi rokmi prišli pre požiar o strechu nad hlavou sa nezmenil k lepšiemu. Rómovia sa búria pretože žijú v katastrofálnych podmienkach. 

Rómom zo Starej Ľubovne vyhorela v roku 2008 osada. Od mesta dostali unimobunky, za ktoré mesačne platia od 5 do 10 eur. Na Továrenskej ulici sa však ani po dekáde nič nezmenilo. 

„Nemáme sa na koho obrátiť. Nemáme ani kde spať. Chceme lepšie bývanie,“ povedala štábu Gipsy Television obyvateľka Starej Ľubovne, Renáta Dunková.

Podľa tamojších Rómov, v podmienkach v ktorých žijú sa nemôžu vzdelávať ani ich deti. Problém im však robí najmä zimné obdobie. Keďže sú bez práce a poberajú sociálne dávky, nemajú dostatok peňazí na kúpu dreva.



„V tej unimobunke, keď budete páliť drevom aj od rána do večera, bude stále zima. Deti mi spia na zemi a teraz zima ide. Musíme sa túliť , aby sa štyria zmestili na postel,"
uviedla Dunková pre Gipsy Television.

Primátor mesta, Ľuboš Tomko pre Gipsy Television uviedol, že Rómovia na Továrenskej ulici žijú v nevyhovujúcom stave. Pomôcť im ale zatiaľ nevie. Záležať to však bude od poslancov mestského zastupiteľstva. Budúci rok rozhodnú o tom, či sa zapoja do projektu prestupného bývania. Ak by samospráva o dotáciu z eurofondov požiadala, Rómom by postavila nové byty. 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.