03.09.2019 SPRÁVY

VIDEO: Milan Mazurek prišiel o poslanecký mandát pre reči o Rómoch.

Foto: TASR

Poslanec kotlebovcov Milan Mazurek končí ako poslanec slovenského parlamentu. Rozhodol o tom v odvolacom konaní Najvyšší súd. Osudným sa Mazurekovi stali jeho výroky o Rómoch v žilinskom rádiu.

Poslanec ĽSNS Milan Mazurek príde o svoj poslanecký mandát, keďže ho Najvyšší súd v utorok definitívne odsúdil za rasistické reči o Rómoch spred troch rokov.

Ide vôbec o prvého slovenského zákonodarcu, ktorého vylúčili takýmto spôsobom z parlamentu. Trojčlenný senát pod vedením sudcu Petra Paludu uznal Mazureka za vinného a pokutu pre neho pritvrdil na 10-tisíc eur. Ak by pokutu už bývalý poslanec nezaplatil, pôjde do väzenia.

Uznanie viny na súde za úmyselný trestný čin pri poslancoch znamená automatickú stratu poslaneckého mandátu. Mazureka obžalovali pre jeho výroky o Rómoch s rasistickým charakterom, ktoré odvysielalo žilinské Rádio Frontinus ešte v októbri 2016.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.