17.11.2017 SPRÁVY

VIDEO: Bielu vranu získal psychológ, ktorý učí Rómov na východe farmárčiť!

foto Gipsy Television

Ocenenie Biela vrana si tento rok odniesol Štefan Straka, ktorý už desať rokov učí Rómov ekologickému farmárčeniu, Zuzana Hlávková a Pavol Szalai, ktorí upozornili na podozrivé zákazky na ministerstve zahraničných vecí počas slovenského predsedníctva, a ochranár Erik Baláž.

Straka je psychológ a zakladateľ občianskeho združenia Svatobor, ktoré už desať rokov učí Rómov ekologickému záhradníčeniu. Chce ich tak priviesť k potravinovej sebestačnosti. Združenie pôsobí v okrese Vranov nad Topľou, regióne s veľkým počtom rómskych osád. "Snaží sa pozitívne ukázať, ako si môžu ľudia, ktorí trpia chudobou a podvýživou, zabezpečiť kvalitné potraviny či palivo," uviedli hodnotitelia.

"Ocenený bol za vytrvalú oddanosť tomuto netradičnému inovatívnemu prístupu, ktorým spoločnosti ukazuje možné pozitívne riešenia, prispieva k lepšiemu spolužitiu a zníženiu napätí medzi etnikami," uviedli organizátori. V roku 2015 získal Svatobor medzinárodnú cenu gramotnosti, ktorú udeľuje UNESCO.

Ocenenie Biela vrana si tento rok odniesli okrem Straku aj Zuzana Hlávková a Pavol Szalai, ktorí upozornili na podozrivé zákazky na ministerstve zahraničných vecí počas slovenského predsedníctva, a ochranár Erik Baláž, ktorý stál na čele záchrany Tichej a Kôprovej doliny pred vyrúbaním po kalamite v Tatrách. Ocenenie sa udeľuje raz v roku, pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie. 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.