VAŽEC: Realizácia projektu Sila dobrovoľníctva

ilustračné foto TASR

Bratislava 7. júla 2011 (TASR) - Dobrovoľnícka činnosť mladých ľudí zapojených do projektu Združenia kresťanských spoločenstiev mládeže "Sila dobrovoľníctva" sa realizuje v týchto dňoch v obci Važec.

Približne 30 mladých ľudí tam dobrovoľne a bez nároku na odmenu pomáha pri rôznych prácach. Niektorí pília drevo a uskladňujú ho na zimu, iní kosia trávu či upratujú sklady v prospech Diecézneho centra voľného času vo Važci. Iní zas pomáhajú s likvidáciou čiernej skládky, ktorá vznikla v obci v lokalite Píla. Tieto konkrétne dobrovoľnícke aktivity sa uskutočňujú po vzájomnej komunikácii koordinátora dobrovoľníkov pre obec Važec so starostom tejto obce. 

Súčasťou dobrovoľníckych aktivít vo Važci je aj rozdávanie letákov a bulletinov propagujúcich projekt, združenie i terajší Európsky rok dobrovoľníctva.

"Vítame takúto iniciatívu mladých ľudí a sme vďační za každú pomoc," uviedol riaditeľ Diecézneho centra voľného času vo Važci Ľubomír Lorenčík. Dobrovoľnícke aktivity projektu v obci Krížová Ves sa uskutočnili už v júni 2011. Mladí Rómovia, návštevníci Rómskeho duchovno-spoločenského strediska, zrealizovali ako dobrovoľnícku aktivitu v prospech obyvateľov obce kultúrny program - hudobný festival pod názvom Všetko, čo dýcha, nech chváli Pána!. Na festivale vystúpilo viacero rómskych kapiel a pripravili aj sprievodný program pre deti. Mladí Rómovia si takto počas prípravy a realizácie festivalu vyskúšali svoje organizačné schopnosti a venovali svoj čas a talent v prospech komunity dobrovoľne bez nároku na odmenu.

Hlavným cieľom projektu Sila dobrovoľníctva, ktorý je podporený z programu ADAM 2 ministerstva školstva, je práve v roku 2011, Európskom roku dobrovoľníctva, aktívna propagácia dobrovoľníctva v miestnych komunitách obcí Važec a Krížová Ves, a to s využitím konkrétnej príležitosti dobrovoľníckej pomoci mladých ľudí v prospech obcí a mládežníckych centier, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.