16.09.2019 SPRÁVY

V USA zomrel A. Moskovic, preživší bloku 66 v koncentračnom tábore Buchenwald.

Foto: archív A.M.

Vo veku 88 rokov zomrel v sobotu (14. 9.) v Spojených štátoch preživší nacistického koncentračného tábora Buchenwald a významný aktivista vo vzdelávaní o zverstvách páchaných počas druhej svetovej vojny, rodák zo Slovenska Alex Moskovic.

Alex Moskovic sa narodil 7.apríla 1931 v Sobranciach, v židovskej rodine. Ako 13-ročný bol s celou rodinou deportovaný do tábora Osvienčim, kde stratil starých rodičov a mladšieho brata. Koniec vojny prežil v detskom bloku tábora Buchenwald.

Do rodných Sobraniec prišiel v júli 1945. Počas holokaustu stratil 41 členov rodiny, vrátane najbližších príbuzných. Následne, v roku 1946, ako jediný preživší z celej rodiny a ako mladý utečenec - odišiel do Spojených štátov. 



Bol aktivistom a hovorcom Centra holokaustu na Floride. Počas svojej 30-ročnej kariéry editora v športovej pobočke televízie ABC Wide World of Sports v New Yorku získal desať ocenení Amy. So svojou manželkou, ktorá zomrela v roku 2017, mal dvoch synov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.