25.01.2017 SPRÁVY

V polícii pracuje málo Rómov. Ravasz preto navrhuje zriadiť štipendijný program.

ilustračné foto Gipsy Television

Ministerstvo vnútra a Policajný zbor sa chcú tento rok sústrediť na kriminalitu, ktorú páchajú Rómovia. Minister vnútra Robert Kaliňák sa v tomto prípade spolieha na policajtov, ktorí sa špecializujú na rómske komunity.

Koľko Rómov je na týchto pozíciách v rámci Policajného zboru sa nevie. Ministerstvo vnútra počet neeviduje. Podľa štatistík z roku 2013 pracovalo najviac policajných špecialistov, 65 v košickom kraji. O jedného menej majú v prešovskom. 

"Rozbehli sme viacero snáh, aby sa zvýšil počet Rómov v Policajnom zbore, ale tie prijímacie podmienky, ktoré sú pre Policajný zbor sú veľmi prísne. Z desiatich uchádzačov len dvaja prejdú a tam nerobíme rozdiely kto odkiaľ pochádza, aký má pôvod," povedal pre Gipsy Television minister vnútra Robert Kaliňák.

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity chce, aby bolo v Policajnom zbore viac Rómov. Navrhuje preto zriadiť štipendijný program.

"Ja by som bol veľmi rád keby sme vedeli zriadiť štipendijný program pre Rómov, aby sme mali vyššie zastúpenie práve tejto komunity v Policajnom zbore. Funguje to aj v iných krajinách. Podľa mňa by to znížilo napätie," povedal pre Gipsy Television vládny splnomocnenec Ábel Ravasz. 



 Počet policajných špecialitov na rómske komunity v roku 2013

KR PZ Bratislava

6 referentov špecialistov

KR PZ Trnava 

18 referentov špecialistov

KR PZ Nitra 

18 referentov špecialistov

KR PZ Trenčín

8 referentov špecialistov

KR PZ Banská Bystrica

44 referentov špecialistov

KR PZ Žilina 

8 referentov špecialistov

KR PZ Prešov 

64 referentov špecialistov

KR PZ Košice 

65 referentov špecialistov

Spolu KR PZ

231 referentov špecialistov

                                                             zdroj: Ministerstvo vnútra



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.