08.04.2019 SPRÁVY

V Nitre organizujú Týždeň rómskej kultúry.

foto: archív, UKF

Ústav romologických štúdií organizuje v Nitre pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov podujatie s názvom Týždeň rómskej kultúry. Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý program a sprievodné aktivity.

Týždeň rómskej kultúry na UKF začína workshopom práve dnes. Viesť ho bude lektorka roka 2017, autorka úspešného románu Cigánka, absolventka ÚRŠ a v súčasnosti riaditeľka Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie, Janette Maziniová Motlová.

V utorok program pokračuje predstavením živej knižnice na tému „Príbehy úspešných Rómov“. Živé knihy bude možné vidieť a vypočuť si ich o 11.00 hod. v Krajskej knižnici Karola Kmeťka v Nitre a pozvaní sú nitrianski stredoškoláci.

V stredu, 10. apríla, sa môžu všetci záujemcovia zúčastniť moderovanej diskusie na tému „Trh práce a Rómovia – bariéry, výzvy, úspechy“, v ktorej diskutujúci odkryjú viacero pohľadov na možnosti uplatnenia Rómov  na trhu práce. Diskusia sa uskutoční v aule FSVaZ o 11.00 hodine.

Bude sa hrať aj futbal!

Podujatím, ktorého hlavnou myšlienkou je spájať mladých ľudí bez ohľadu na národnosť alebo sociálno-ekonomický status, je futbalový turnaj „Spolu tvoríme celok“. "Futbalový turnaj sa uskutoční 11. apríla od 10-tej do 13-tej hodiny na multifunkčnom ihrisku futbalového klubu ČFK Nitra, vedľa Mestskej športovej haly na Klokočine," uviedla pre Gipsy Television Jurina Rusnáková, riaditeľka Ústavu romologických štúdií. 

Turnaja sa zúčastnia študenti ÚRŠ FSVaZ UKF v Nitre, študenti Gymnázia na Golianovej ul. 68, žiaci Spojenej základnej školy z Trnavy a študenti Gymnázia Z. J. Mallu z Kremnice

Týždeň rómskej kultúry pokračuje na UKF aj v piatok viacerými podujatiami. Prednáškou etnologičky Zuzany Kumanovej, stretnutím Platformy pre výskum a vzdelávanie v romológii a koncertom hudobného zoskupenia „Marek Konček trio. Toto podujatie sa uskutoční o 17.00 hod. v Pavilóne hudby Pedagogickej fakulty UKF v Nitre, Dražovská cesta 4.

Nebudú chýbať ani rómske jedlá

Týždeň od 8.4. do 12.4 bude na UKF už tradične aj v znamení „Týždňa rómskej kuchyne“. Študenti i zamestnanci budú mať v rámci obedového menu možnosť vybrať si aj ponuku rómskych tradičných jedál.

Týždeň rómskej kultúry je realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre

.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.