06.07.2019 SPRÁVY

V Európskom parlamente sú traja Rómovia. Jeden z nich získal vysoký post.

Romeo Franz z Nemecka, Lívia Járókaová z Maďarska a Peter Pollák zo Slovenska sú traja Rómovia, ktorí sa stali poslancami Európskeho parlamentu. Járókaová bola dokonca opätovne zvolená za podpredsedníčku parlamentu.

Petrovi Pollákovi patrí prvenstvo v rámci Slovenska. V europarlamente už ale bolo viacero rómskych poslancov. Prvým bol Juan de Dios Ramírez Heredia zo Španielska (1994-1999) a zrejme najznámejším zástupcom tejto menšiny je prvá rómska europoslankyňa Lívia Járókaová z Maďarska, ktorá je členkou EP od roku 2004.

Po dvoch mandátoch z europarlamentu v roku 2014 odišla a vrátila sa ako náhradníčka za iného maďarského poslanca v septembri 2017. V novembri toho istého roka bola zvolená za podpredsedníčku EP. Tento úspech opäť zopakovala tento týždeň v stredu, keď sa stala jednou zo 14 podpredsedov nového päťročného volebného obdobia EP.



Začiatkom júna ENAR, ktorá zoskupuje mnohé mimovládne organizácie v Európe, upozornila, že výsledky eurovolieb znamenajú, že v parlamentnom volebnom období 2019-24 budú mať etnické menšiny z krajín EÚ len 36 zo 751 poslancov EP, čiže iba päť percent z celkového počtu europoslancov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.