29.04.2017 SPRÁVY

V Bratislave vystavujú fotografie Rómov zo Stropkova. Autori snímok im chcú pomôcť.

foto E. Jakubčo

Fotografi Emil Jakubčo a Andrej Belovežčík po ročnej práci dnes predstavili verejnosti 47 najlepších snímok, ktoré nafotili v rómskej osade v Stropkove.

Autori dnes otvorili výstavu s názvom Nie sme zlí v bratislavskej kaviarni Pod šálkou na Špitalskej ulici. 

"V priebehu roku 2016 sa nám podarilo prelomiť ľady a dostať až do vnútra ich bytov. Fotografovali sme osadu a jej obyvateľov v rôznych situáciách. Počas bežného dňa, počas sviatkov, na svadbách, na slávnosti organizovanej miestnym komunitným centrom, v škole, pri aktivačných prácach," povedal pre Gipsy Television fotograf Andrej Belovežčík.

Autori fotografií priznávajú, že vďaka svojej práci zmenili názor na Rómov. "Fotili, ale najmä spoznávali spôsob života. Nedá sa povedať, že sme dokonale spoznali našich Rómov, ale naše názory sa významne zmenili," vysvetlil Belovežčík

Stropkovským Rómom chcú pomôcť

Fotografie si budú môcť pozrieť nielen obyvatelia hlavného mesta, ale aj ľudia zo stredného Slovenska. Po niekoľkých mesiacoch sa fotografie vrátia do Stropkova, aby ich mohli obdivovať aj tamojší Rómovia. 

"Nie, touto výstavou nekončíme. Práve naopak – radi by sme začali. A to nemyslíme iba fotenie. Radi by sme začali s pomocou pre týchto úprimných ľudí. Dúfame, že naše fotky oslovia kompetentných a ochotných ľudí a tí prípoja sa k našej pomoci," dodal pre Gipsy Television fotograf Emil Jakubčo. 

 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.