03.04.2019 SPRÁVY

V Bratislave sa uskutoční medzinárodná konferencia o rómskom jazyku.

ilustračné foto

V piatok začne v Bratislave medzinárodná vedecká konferencia. Stretnú sa na nej odborníci, ktorí sa venujú rómskemu jazyku.

Cieľom konferencie s názvom Inovácia, rómsky jazyk, inklúzia je výmena najnovších vedeckých poznatkov a skúseností. Odborníci chcú sformulovať závery a odporúčania pre rozvoj inovatívneho vzdelávania pri rešpektovaní kultúrnej rozmanitosti detí a žiakov.

Príklady dobrej praxe vo vzdeláví Rómov prídu do Bratislavy odprezentovať aj zahraniční odborníci. Prednášku bude mať profesor Davida Little - expert Rady Európy, Calin Rus  - riaditeľ Interkultúrneho inštitútu Timisoara z Rumunska či Ion Duminica - vedúci oddelenia etnických minorít, Inštitút kultúrneho dedičstva akadémie vied z Moldavska.

V rámci konferencie vystúpia aj domáci spíkri. Eva Gašparková - Štátny pedagogický ústav, René Lužica - Ústav romologických štúdií UKF Nitra, ale i Alexander Mušinka z Ústavu rómskych štúdii Prešovskej univerzity.



O skúsenostiach so žiakmi zo znevýhodneného prostredia bude hovoriť Ingrid Lukáčová, Gabriela Radičová, Jarmila Vaňová a Darina Tökölyová. 

Konferencia je podujatím v rámci medzinárodného projektu Inováciou didaktiky rómskeho jazyka k inkluzívnemu vzdelávaniu žiakov zo znevýhodneného prostredia. Projekt je financovaný Európskou Úniou v rámci programu Erasmus+, Spolupráca v oblasti inovácií a výmena osvedčených postupov, Strategické partnerstvá v oblasti odborného vzdelávania a prípravy.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.