29.05.2018 SPRÁVY

V Bratislave budú diskutovať o zlepšení vzdelávania detí zo segregovaných osád.

ilustračné foto

V Bratislave sa bude v utorok konať konferencia Budujeme nádej. Diskutovať sa na nej bude o tom, čo pomáha zlepšiť školský výkon žiakov z vylúčených rómskych lokalít či ako prispieva mentoring a práca s celou rodinou.

V Bratislave sa bude v utorok konať konferencia Budujeme nádej. Diskutovať sa na nej bude o tom, čo pomáha zlepšiť školský výkon žiakov z vylúčených rómskych lokalít či ako prispieva mentoring a práca s celou rodinou. Záštitu nad konferenciou prevzala ministerka školstva Martina Lubyová.

Jednodňová konferencia je vyvrcholením projektu Budujeme nádej - zlepšovanie života v rómskych getách. Ministerstvu školstva tam odovzdajú návrhy, ako zlepšiť vzdelávanie detí zo segregovaných osád. Na konferencii vystúpia štátny tajomník rezortu školstva Peter Krajňák a Juraj Kuruc z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Organizátori pozvali aj odborníkov, ktorí pracujú v oblasti vzdelávania detí zo segregovaných komunít. Odborní pracovníci ETP Slovensko odprezentujú svoju prácu s klientmi.

"Bude reč o tom, ako sa deti zo znevýhodneného prostredia vo Feuersteinovych popoludňajších kluboch učia, alebo ako im pomáhajú mentori, aby pokračovali v štúdiu na stredných školách a pochopili svet mimo osady. Predstavíme komplexné riešenie Luníka IX, výlučne rómskej mestskej časti s 95-percentnou nezamestnanosťou," priblížila organizácia ETP Slovensko. Účastníkom konferencie predstavia publikáciu ETP Andal o dživipen – Zo života.

Cieľom štvorročného projektu Budujeme nádej - zlepšovanie života v rómskych getách, ktorý sa začal v auguste 2014 a končí sa tento rok v júni, bolo dlhodobo poskytovať komplexné sociálne služby a overovať inovatívne akceleračné metódy vo vzdelávaní obyvateľov vylúčených rómskych komunít prístupom "od kolísky po kariéru". Organizácia ETP Slovensko ho realizovala prostredníctvom svojich komunitných centier v Rankovciach, Starej Ľubovni a Veľkej Ide. Od roku 2016 aj na Luníku IX. 

Organizácia sa zamerala aj na vytvorenie pevnejších partnerstiev na miestnej úrovni a zintenzívnenie spolupráce s inštitúciami formálneho vzdelávania.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.