Bratislava, 14.07.2016 SPRÁVY

Už o týždeň prídu do Bratislavy rómski umelci z 11-tich krajín sveta.

foto Roma Production

Bratislava aj tento rok bude hostiť štvrtý najväčší rómsky festival na svete. World Roma Festival – Gypsy Fest, ktorý sa v hlavnom meste uskutoční od 21. do 23. júla 2016 ponúkne návštevníkom koncerty špičkových rómskych umelcov. Diváci uvidia aj prácu úspešných Rómov, o ktorých sa takmer vôbec nehovorí.

Práve prezentačný event s názvom Rómovia ako ich nepoznáte je otváracím podujatím 9. ročníka Gypsy Festu. “Vo štvrtok 21. júla budú na Hlavnom námestí prezentovať svoju prácu rómski vojaci, policajti a iné zaujímavé profesie. Gypsy Fest každý rok ukazuje verejnosti takých Rómov, ktorí sú prínosom pre našu krajinu,” povedal riaditeľ festivalu Jozef Šivák.

Piatok večer ovládne centrum hlavného mesta medzinárodná hudobno-tanečná show umelcov z Litvy, Lotyšska, Švédska, Nemecka a Ruska. “Ich program sa volá Noc v rómskom tábore. Speváci a tanečníci patria k popredným umelcom vo svojich krajinách. Často vystupujú v tamojších televíznych programoch. Na Slovensku ich pre veľký úspech z vlaňajška privítame opäť,” vysvetlil Šivák.

Gypsy Fest bude pokračovať v sobotu pestrofarebným sprievodom rómskych umelcov v tradičných rómskych krojoch. V historickom centre Bratislavy ľudia uvidia napríklad krásne rómske tanečnice alebo balkánsku dychovku, ktorá hrá v dych berúcej rýchlosti, 200 beat za minútu.

Festival vyvcholí večer záverečným galaprogramom, ktorý organizátori nazvali Visegrad Gypsy Fest. “Na Hlavnom námestí vystúpi napríklad česká speváčka Ida Kelarová, kapela Zingaros z Argentíny, poľská speváčka Liza Kotlyarenko, alebo maďarská kapela Romengo,” povedal riaditeľ Gypsy Festu Jozef Šivák.

Gypsy Fest sa uskutoční pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Podujatie finančne podporil Úrad vlády SR, program Kultúra národnostných menšín 2016 a International Visegrad Fund. Svetový rómsky festival je súčasťou Kultúrneho leta a hradných slávností Bratislava 2016.

PROGRAM GYPSY FESTU TU

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.