17.01.2019 SPRÁVY

ÚSTAVNÝ SÚD: Voľby starostu v obci Žehňa sú neplatné.

foto: tvnoviny.sk

Ústavný súd rozhodoval o viacerých sťažnostiach na neústavnosť a nezákonnosť komunálnych volieb, ktoré sa konali 10. novembra 2018. Za neplatné vyhlásil voľby starostu obce Žehňa.

V obci Žehňa vo voľbách vyhral Atila Géňa (SRK), problémom boli jeho právoplatné odsúdenia za úmyselné trestné činy. Volebnú sťažnosť podal jeho neúspešný protikandidát, ktorý žiadal, aby Ústavný súd voľby vyhlásil za neplatné.

„Ak som nemohol kandidovať, komisia ma mala jednoznačne vyradiť," povedal Géňa na margo kritiky.



Obyvatelia Žehry sú rozdelení na dva tábory, niektorým jeho minulosť prekáža, iní ju tolerujú. Géňa pre médiá priznal, že bol stíhaný pre podvod, spreneveru či sexuálne zneužívanie chlapca. Tvrdí však, že to bolo dávno a že všetky skutky sú už zahladené.

„Odsúdený podal Okresnému súdu Prešov žiadosť o zahladenie odsúdenia v dvoch prípadoch právoplatne skončených trestných vecí, ani v jednom súd jeho žiadosti nevyhovel," uviedla pre noviny.sk hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.