18.05.2017 SPRÁVY

ÚRS: Kritizuje oslobodzujúci rozsudok v kauze šikanovania rómskych detí.

Únia Rómov na Slovensku s hrôzou prijala oslobodzujúci rozsudok Okresného súdu Košice II v kauze šikanovania rómskych chlapcov, ku ktorému malo dôjsť v marci 2009 na policajnej stanici v Košiciach.

Predseda občianskeho združenia, František Tanko počas brífingu pred budovou Najvyššieho súdu kritizoval, že prvostupňový súd po druhý raz oslobodil desať prevažne bývalých policajtov.

Rómovia zo Slovenska s hrôzou priali včerajší rozsudok košického súdu ohľadom fackovania maloletých detí. Je absolútne neprijateľné, aby policajti, ktorí tento čin vykonali, ostali bez potrestania,“ zdôraznil.

Únia bude podľa Tanka čakať, aký postoj v kauze zaujme odvolací krajský súd, ktorý vlani zrušil oslobodzujúci rozsudok z februára 2015. Prokurátor aj tentoraz oznámil, že podáva odvolanie. „Musíme si počkať na výsledok odvolacieho súdu. Zvážime aj podanie sťažnosti na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu,“ doplnil šéf únie.

Oslobodzujúcemu rozsudku prispeli aj rozpory vo výpovediach poškodených, ktoré neodstránilo ani doplnené dokazovanie. „Musím povedať, že tí chlapci nevedia vyjsť s pravdou von. Preto sa ani nečudujme, že štátne orgány takto zaobchádzajú s 
Rómami, keď nie sme jednotní,“ reagoval na túto skutočnosť Tanko, ktorý v tejto súvislosti vyzval všetky rómske organizácie na Slovensku, aby konečne „ťahali za jeden povraz“.

Šesť rómskych chlapcov zo sídliska Luník IX vo veku desať až 16 rokov predviedli policajti 21. marca 2009 na Obvodné oddelenie Policajného zboru (PZ) Košice - Juh pre podozrenie z lúpežného prepadnutia dôchodkyne. Podľa medializovaného videozáznamu, ktorí si policajti mali robiť mobilnými telefónmi, muži zákona chlapcov ponižovali, vysmievali sa im, nútili ich dávať si navzájom facky či vyzliecť sa donaha.

Okresný súd zvukovo-obrazový záznam, ktorý mal zachytávať dianie na policajnej stanici opätovne nepripustil ako dôkaz. Sudkyňa zopakovala, že záznam bol získaný v rozpore s trestným poriadkom a nemôže slúžiť ako dôkaz v trestnom konaní. Policajti mali deti podľa obžaloby aj biť, vulgárne im nadávať či huckať na ne služobné psy.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.