TREBIŠOV: Slávnostným galaprogramom vrcholí svetový rómsky festival

Trebišov 24. júla 2010 (TASR) – Slávnostným galaprogramom vrcholí dnes v Trebišove svetový rómsky multikultúrny festival International Gypsy Fest, ktorého 3. ročník sa koná pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča a zorganizovalo ho Občianske združenie Roma Production.

 

Určený je Rómom zo segregovaných a separovaných lokalít Slovenska, všetkým etnickým, vekovým skupinám a majoritnej spoločnosti.Súčasťou týždňového festivalu je autorská výstava fotografií detí z rómskej osady v Trebišove, ktorá má názov Cigáni - Gypsies. "Pre návštevníkov festivalu sme pripravili dvojdňový filmový maratón. Rómom ale aj nerómom sme premietali rómske rozprávky a dokumentárne filmy z dielne Slovenskej televízie a Rómskej tlačovej agentúry," povedal riaditeľ festivalu Jozef Šivák.

K sprievodným podujatiam patril aj IV. ročník celoslovenskej rómskej divadelnej dielne. Lektorom je scenárista, dramaturg a režisér Roman Sorger. Jeho úlohou bolo urobiť za štyri dni z ôsmich detí hercov. Vyvrcholením workshopu bolo naštudovanie rómskej rozprávky.

V rámci galaprogramu vystupujú kapely z desiatich krajín sveta. Slovensko reprezentujú Kmeťoband, Česko Ján Bendig. "Hviezdou tohtoročného festivalu je macedónska speváčka Esma Redžepova. Je najpredávanejšou umelkyňou rómskeho pôvodu. Počas svojej kariéry odohrala 29.000 koncertov, ročne je to asi 200. Podieľala sa na vydaní viac ako 500 platní. Je držiteľkou mnohých ocenení či zlatých a platinových albumov. Ten s názvom Gipsy Queen patrí k 20 najlepším albumom v histórii world music," dodal Šivák. Speváčkin najväčší hit Čaje Šukarije, ktorý zložila ešte ako deväťročná, sa objavil na soundtracku k filmu Borat.

Festival finančne podporili Ministerstvo kultúry SR, OIS – Nadácia otvorenej spoločnosti, Švédske veľvyslanectvo, Goethe Institut Bratislava, Poľský inštitút, Veľvyslanectvo Brazílskej federatívnej republiky.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.