TREBIŠOV: Na Slovensko prídu rómski umelci z 11 krajín sveta.

foto Roma Production

Bratislava 10. júla 2010 (Gipsy Television) Občianske združenie Roma Production organizuje 18. - 24. júla 2010 v Trebišove svetový rómsky multikultúrny festival "International Gypsy Fest." Tretí ročník sa koná pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

 

Festival je určený Rómom zo segregovaných a separovaných lokalít Slovenska, všetkým etnickým, vekovým skupinám a majoritnej spoločnosti. Súčasťou festivalu je autorská výstava fotografií detí z rómskych osád pod názvom "Gypsies - Cigáni". „Pre návštevníkov festivalu sme pripravili trojdňový filmový maratón.

Premietať budeme rozprávky, celovečerné aj dokumentárne filmy s rómskou tematikou," povedal riaditeľ festivalu Jozef Šivák. K sprievodným podujatiam patrí aj IV. ročník celoslovenskej rómskej divadelnej dielne. Jej lektorom je scenárista, dramaturg a režisér Roman Sorger. Pre nádejných spevákov sme pripravili workshop Škola hlaso spevu. Povedú ho herci rómskeho divadla Romathan. Tým, ktorí obľubujú klasické rómske piesne, je určený koncert tradičnej rómskej hudby.

Vyvrcholením svetového rómskeho multikultúrneho festivalu je gala program "International Gypsy Fest", ktorý odvysiela Slovenská televízia. „Som rád, že sa nášmu tímu podarilo pozvať na Slovensko tých najlepších umelcov z Brazílie, Argentíny, Švédska, Ruska, Ukrajiny, Macedónska, Nemecka, Poľska i z Maďarska. Slovensko bude na gala programe reprezentovať Kmeťoband a trio Kaľi Čercheň.", povedal Jozef Šivák, riaditeľ festivalu.

Projekt finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR, Úrad vlády SR, Open Society Institut.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.