20.06.2018 SPRÁVY

TALIANSKO: Minister vnútra Salvini pobúril verejnosť plánom na sčítanie Rómov.

foto: thesun.co.uk/Corbiss-Gety

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini avizoval v pondelok sčítanie Rómov a Sintov žijúcich na území krajiny. Podľa vlastných slov pre televízny kanál Telelombardia chce preskúmať, koľko Rómov žije v Taliansku.

"Chceme si urobiť obraz o situácii. Ilegálne v Taliansku žijúci cudzinci by mali byť vďaka dohodám s krajinami ich pôvodu odsunutí. Talianskych Rómov si musíme, žiaľ, ponechať tu u nás," citoval Salviniho rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Prístup k príslušníkom rómskeho etnika v talianskych veľkomestách je už dlhší čas predmetom diskusie. Pravicoví politici kritizujú, že vo veľkých aglomeráciách v Taliansku sa - na rozdiel od iných európskych štátov - tolerujú bez povolení postavené tábory a žobranie detí.

Nemálo talianskych Rómov žije v osadách, ktoré tvoria schátrané kontajnery či drevenice bez toaliet. Deti zneužívajú rôzne zločinecké skupiny v turistických destináciách ako vreckárov.

Salviniho vyjadrenia vyvolali pobúrenie, avšak minister napríklad na tvrdenia denníka La Repubblica, že spôsobili šok, reagoval na sociálnych sieťach slovami: "Ktosi hovorí o šoku. Prečo??? Myslím aj na deti, ktoré učia kradnúť a iné nezákonnosti."

Mnohým občanom však myšlienka realizovať sčítanie príslušníkov menšiny pripomenula obdobie vlády národných socialistov v Nemecku, kde popri židoch čelili prenasledovaniu a diskriminácii aj príslušníci komunity Sintov a Rómov.

Predseda spolku, ktorý sa zasadzuje práve za práva týchto komunít, Carlo Stasolla pre tlačovú agentúru ANSA konštatoval, že minister vnútra zrejme nevie, že v Taliansku nie je povolené sčítanie občanov na etnickom princípe.

Rómovia, ktorých žije v Taliansku okolo 180.000, tvoria 0,25 percenta tamojšej populácie, čo je pod priemerom iných európskych štátov, ako sú napríklad Grécko, Španielsko či Francúzsko. V hlavnom meste Rím žije 8000 Rómov, polovica z nich v osadách.


Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.