Bystrany/ Spišské Vlachy/ Košice, 01.07.2016 SPRÁVY

Súd rozhodol, že majiteľ baru musí zaplatiť odškodnenie za diskrimináciu.

Krajský súd v Košiciach rozhodol, že majiteľ baru, ktorý neobslúženil rómsky manželský pár, musí každému z nich zaplatiť  finančné odškodnenie vo výške po 300 € a trovy konania.

Prípad sa týka incidentu z decembra 2009, pri ktorom rómsky manželský pár nebol obslúžení v jednom z barov v Spišských Vlachoch. Navštívili ho spoločne so svojimi nerómskymi kolegyňami z práce. Majiteľ baru odmietol obslúžiť celý kolektív s odôvodnením, že Rómov neobsluhuje.

„Majiteľ nám povedal, že nás vo svojom bare neobslúži, pretože ak by to urobil, zajtra prídu do jeho podniku ďalší Rómovia," spomína si na celý incident Roman Pecha, jeden z poškodených.

Vyhováral sa na členskú klubovú kartu

Poškodení sa obrátili na Poradňu pre občianske a ľudské práva, ktorá im sprostredkovala bezplatné právne zastúpenie, a proti majiteľovi baru podali žalobu podľa antidiskriminačného zákona. Majiteľ baru sa na súde obhajoval najmä tým, že bar je súkromným klubom a nikto zo skupiny nemal členskú klubovú kartu, ako aj tým, že skupina sa správala neslušne, preto ich neobslúžil. Súd však prihliadol na výpoveď majiteľa baru na polícii bezprostredne po udalosti, v ktorej sám priznal, že dôvodom neobslúženia bol práve rómsky etnický pôvod dvoch poškodených a obavy, že by do baru začali chodiť ďalší Rómovia.

Okresný súd v Spišskej Novej Vsi začiatkom roku 2012 rozhodol, že došlo k diskriminácii rómskych spotrebiteľov a nariadil majiteľovi baru písomne sa im ospravedlniť. Okrem toho uložil majiteľovi baru povinnosť zverejniť písomné ospravedlnenie na viditeľnom mieste na dverách baru a uverejniť ho v regionálnych novinách formou platenej inzercie. Nepriznal však poškodeným žiadne finančné odškodnenie. Proti rozhodnutiu, v časti nepriznania finančného odškodnenia, sa poškodení odvolali a namietali, že nepriznanie finančného odškodnenia bagatelizuje zásah do ich ľudskej dôstojnosti, ku ktorému diskrimináciou došlo. Krajský súd ich odvolaniu vyhovel a vec vrátil okresnému súdu na ďalšie konanie.

Ten rozsudkom zo dňa 25.4.2014 priznal každému z poškodených finančné odškodnenie po 300 eur a zaviazal majiteľa baru zaplatiť im aj trovy konania. Proti tomuto rozhodnutiu sa odvolal majiteľ baru, ako aj poškodení spotrebitelia, ktorí namietali, že odškodnenie v danej výške z hľadiska medzinárodných štandardov stále nemožno považovať za primerané, účinné a odstrašujúce. Krajský súd v Košiciach na včerajšom pojednávaní dňa 28.06.2016 v prípade definitívne rozhodol. Potvrdil ostatné rozhodnutie okresného súdu a prikázal majiteľovi baru zaplatiť každému z poškodených odškodnenie po 300 eur a nahradiť im trovy konania vo výške približne 1800 Eur. Súd po vyhlásení rozsudku na pojednávaní krátko konštatoval, že uvedená suma je za dané porušenie práv diskriminovaných osôb primeraná a dostatočná. Proti rozhodnutiu sa už nemožno odvolať a jeho doručením majiteľovi baru aj poškodeným sa stane právoplatným.

"Som rád, že krajský súd definitívne rozhodol, že majiteľ baru je povinný zaplatiť nám za diskrimináciu aj finančné odškodnenie. Celý zážitok bol pre nás veľmi ponižujúci. Aj dnes mám obavy ísť si niekde s rodinou sadnúť do podniku, bojím sa, že sa to zapakuje. V súdnom konaní sme žiadali aj finančné odškodnenie najmä preto, aby sa diskriminácia nevyplácala a aby takéto prípady na Slovensku viac neboli. Viem, že ja a moja manželka nie sme zďaleka jediní, komu sa taká vec stala. Chcel by som povzbudiť všetkých Rómov a Rómky, aby sa v prípadoch diskriminácie domáhali spravodlivosti, lebo inak sa len ťažko niečo zmení. Neviem, či tých 600 eur a trovy konania odradia majiteľa baru zmeniť svoje rasistické správanie. Ale je to podľa mňa krok vpred a verím, že slovenské súdy do budúcna v podobných prípadoch peňažné odškodnenie za diskrimináciu zvýšia,“ povedal Roman Pecha.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.