01.12.2018 SPRÁVY

Ste poistený vo VšZP? Oddnes môžete mať problém, tvrdia lekári ZAPU.

Ilustračné foto

Všeobecná zdravotná poisťovňa má od 1.12. uzatvorené nové zmluvy s 85% lekármi. Zvyšná časť doktorov zmluvy nepodpísala.

Ide o tých, ktorí sú členmi Zväzu ambulantných lekárov (ZAP). Tí sa s poisťovňou nedohodli na nových platobných podmienkach. Ide približne o 1700 doktorov (všeobecní lekári a špecialisti, pozn. redakcie), ktorí liečia asi 250 tisíc ľudí po celom Slovensku.

Ak títo lekári nemajú s VšZP uzatvorenú zmluvu, pre pacienta to znamená, že za lieky a za laboratórne vyšetrenia si zaplatí. Doktor mu svoju prácu nebude účtovať. Tak znelo stanovisko vedenia ZAPU z pred niekoľkých dní.

Všeobecná zdravotná poisťovňa však dala prísľub, že všetkým poskytovateľom ambulantnej a špecializovanej ambulantnej starostlivosti, ktorí sú členom ZAP-u a doposiaľ nepodpísali dodatky k zmluvám, uhradí od 1. decembra  starostlivosť podľa doterajších podmienok. Ak si lekár vypýta úhradu zdravotnej starostlivosti od pacienta, poisťovňa mu to preplatí.

"Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská sa stretla s vedením VšZP a poprosila ich, aby urgentne riešili situáciu, aby kontinuálnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti bola zachovaná," povedala Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.