21.01.2019 SPRÁVY

Štát pripravuje exekučnú amnestiu. Staršie ako 5 rokov budú zo zákona zastavené.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) čoskoro predstaví podobu tzv. exekučnej amnestie. Pôjde o zastavenie exekúcií, ktoré sú staršie ako päť rokov.  

Opatrenie by sa tak malo týkať okrem štátnych, verejnoprávnych aj súkromných pohľadávok. Ministerstvo spravodlivosti momentálne odstraňuje dôvody zásadných pripomienok k novej legislatíve, ktorá zastaví všetky exekúcie staršie ako päť rokov.

"Je tam niekoľko zásadných pripomienok, nie sú to stovky. Teraz sme dohodli stretnutie s ministerstvom financií. Každý týždeň máme naplánované, že s niekým dorokujeme zásadné pripomienky a potom to už môže ísť ďalej," povedal Gál.



Právnou úpravou by sa ukončili 
exekúcie začaté pred 1. aprílom 2017. Stará exekúcia sa podľa návrhu zastavuje, ak uplynulo päť rokov od jej začatia a nezistil sa majetok, ktorý by stačil aspoň na úhradu trov exekúcie.

"Máme viac ako tri a pol milióna exekúcií starších ako päť rokov, čo veľmi zaťažuje najmä malé súdy," vysvetlil dôvody pre zastavenie starých exekúcií.

Minister ešte v decembri minulého roka potvrdil, že návrh zastavenia starých exekúcií by mal byť v prvom kvartáli roka 2019 pripravený na rokovanie vlády.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.