Stará Ľubovňa/ Bratislava, 28.06.2016 SPRÁVY

Štát a Stará Ľubovňa čelia žalobe pre kontajnerovú školu.

Slovenská republika čelí podozreniu zo segregácie rómskych detí. Problémom je kontajnerová škola v Starej Ľubovni v časti Podsadek. Vzdelávajú sa v nej len rómske deti. Poradňa pre občianske a ľudské práva preto zažalovala štát. 

Občianske združenie tvrdí, že štát a mesto vytvorili segregovanú školu. Nezisková organizácia tiež upozorňuje na to, že v meste sú ďalšie tri základné školy, do ktorých by sa kapacitne zmestili aj rómski žiaci.

Mesto aj rezort školstva argumentujú tým, že v osade žijú prevažne Rómovia, preto je škola rómska. Žalované strany tiež odmietajú tvrdenie, že by porušili Antidiskriminačný zákon a preto požadujú, aby Okresný súd Bratislava III. žalobu v celom rozsahu zamietol. Definitívny verdikt by mal padnúť začiatkom októbra.



Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.