STARÁ ĽUBOVŇA: Remeselná dielňa v Komunitnom centre v Podsadku

foto ETP Slovensko

Stará Ľubovňa, 9. októbra 2012 (Gipsy Television) - Mesto Stará Ľubovňa v spolupráci s neziskovou organizáciou ETP Slovensko - Centrum pre udržateľný rozvoj zriadili na tento účel Remeselnú dielňu v priestoroch Komunitného centra v Podsadku.

Remeselná dielňa vzniká ako súčasť trojročného projektu Komunita na ceste k prosperite podporovaného prostredníctvom Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce v rámci rozšírenej Európskej únie. Skúsení odborníci, majstri odborného výcviku budú pravidelne viesť deti a mládež so záujmom o rozvoj praktických remeselných zručností v rámci voľnočasových aktivít v Komunitnom centre (KC). V Remeselnej dielni budú mať chlapci aj dievčatá možnosť naučiť sa zhotoviť si drobné úžitkové,  dekoratívne predmety do domácností, ako aj tradičné umelecké predmety a výrobky.

 

Finančné prostriedky na vybavenie Remeselnej dielne poskytol Humanitárny program Cirkvi Ježiša Krista svätých neskorších dní na Slovensku.

 

ETP Slovensko spolupracuje s Mestom Stará Ľubovňa na projektoch pomáhajúcich a podporujúcich obyvateľov  komunity v Podsadku už od roku 2003. V ETP sa pri práci v rómskych osadách uplatňuje múdrosť starorímskeho filozofa Senecu: „Kde je vôľa, je i cesta. My sami sme svojim osudom."  ETP svoje aktivity zameriava prevažne na deti a mládež a práve v Starej Ľubovni dosahuje vďaka pravidelnej, neprerušovanej práci miestnych odborníkov a dobrovoľníkov výsledky hodné nasledovania aj v iných mestách s vyšším percentom marginalizovaných rómskych obyvateľov. Cieľom spolupráce všetkých partnerov v Starej Ľubovni je dosiahnuť vnútornú obrodu  detí a mládeže z rómskej osady, rozvinúť nadanie, talenty, umožniť deťom zmysluplne tráviť voľný čas a pripraviť sa na novú lepšiu budúcnosť. Zanietení a obetaví pracovníci a dobrovoľníci v KC pomáhajú deťom dokončiť si základné vzdelanie a pokračovať v štúdiu na stredných a vysokých školách. KC hrá kľúčovú úlohu pri integrácii mladých ľudí, pomáha im rozvíjať sebadôveru, sebaúctu a pripravuje ich na budúce povolania.

 

Cesta, na ktorú sa ETP vydalo v Podsadku prostredníctvom realizácie pravidelných a rozmanitých aktivít s deťmi, mládežou a ich rodičmi v KC má zmysel i výsledky. Fotografie, ktoré sú pohľadom z vnútra sociálne vylúčených osád, zachytené očami a objektívmi mladých talentovaných mladých ľudí z Podsadku, ocenili renomovaní fotografi a vyšli aj knižne. Deti, ktoré sa pravidelne zúčastňujú aktivít v KC, dosahujú lepšie výsledky v škole a majú aj lepšie perspektívy sa uplatniť v pracovnom živote. Aj vďaka práci sociálnych pracovníkov, mentorov, tútorov a komunitných pracovníkov sú dnes študentmi vysokých škôl už dvaja mladí ľudia z Podsadku a ďalší dvadsiati študujú na stredných školách. Sú vzorom pre svojich kamarátov a rovesníkov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.