17.07.2018 SPRÁVY

SPLNOMOCNENEC: Škôlky dostanú asistentov, pomôžu s výchovou rómskych detí.

foto Gipsy Television

Už od septembra by mohli v materských školách v obciach s rómskou komunitou fungovať asistenti učiteľa a ďalší koordinátori inkluzívneho vzdelávania.

Zvýšený podiel rómskych detí v predškolskej príprave by mal priniesť nový národný projekt Podpora predprimárneho vzdelávania detí z marginalizovaných rómskych komunít (NP PRIM). Jeho spustenie na pondelkovom stretnutí s médiami oznámil splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd).

„Ak zvýšime šancu deťom z rómskych komunít, aby sa dostali v prvých ročníkoch na úroveň svojich spolužiakov z majority, výrazne znížime medzikultúrne napätie, no hlavne dáme šance deťom získať vzdelanie, ktoré je kľúčové pre pozdvihnutie kvality života týchto komunít," uviedol o dôležitosti a ambíciách projektu vládny splnomocnenec.

Projekt je určený pre skupinu 150 obcí, ktoré boli v Atlase rómskych komunít zaradené do indexu podrozvinutosti. Materská škola v obci musí mať k novému školskému roku prijatých minimálne päť detí z marginalizovaných rómskych komunít. O účasti konkrétnej MŠ, ak je ich v obci viac, rozhodne samospráva. Maximálne je možné vybrať dve škôlky.

„Obciam budú preplatené náklady na asistenta učiteľa i odborného zamestnanca, ktorým môže byť podľa individuálnej situácie a potreby špeciálny pedagóg, psychológ či logopéd," informoval 
Ravasz. "Ich úlohou bude napomôcť k realizácii inkluzívneho vzdelávania, aby žiaci neboli selektovaní do tried podľa etnika, postihnutia alebo jazyka," dodal.

Ravasz zvýraznil zároveň, že v rámci tohto projektu bude prvýkrát v prípade štátneho orgánu uplatnené dočasné vyrovnávacie opatrenie. Obce by tak pri výberovom konaní mali uprednostňovať rómskych uchádzačov s príslušnou kvalifikáciou, mali by tiež prihliadať aj na to, či uchádzač ovláda jazyk rómskej komunity. Úrad splnomocnenca bude mať zastúpenie v hodnotiacich komisiách.

Ravasz
 očakáva, že by prostredníctvom tohto projektu mohlo fungovať 400 až 500 asistentov a odborných zamestnancov. „Ráta sa s minimálne jedným asistentov v škôlke, v tých väčších s dvomi," uviedol Ravasz, ktorý verí v dlhodobú udržateľnosť projektu.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.