30.01.2018 SPRÁVY

SOCIÁLNE: Vznikla platforma rómsko-slovenskej angažovanosti v rómskych komunitách.

ilustračné foto

Na východnom Slovensku vznikla neformálna rómsko-slovenská platforma ľudí angažujúcich sa v rómskych komunitách a v rôznych spoločenských oblastiach a profesiách.

Záštitu nad ňou prevzali prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak a prešovský predseda samosprávneho kraja Milan Majerský. Informoval o tom koordinátor projektu Savore Róbert Neupauer.

Babjak poukázal na rozvíjajúcu sa misiu medzi Rómami v rámci gréckokatolíckej cirkvi. "Seriózna misijná práca pre Rómov musí ísť krok za krokom a ruka v ruke so zamestnávaním, výchovou detí a zlepšovaním hygienických podmienok," povedal Babjak.

Predseda Prešovského samosprávneho kraja, kde Rómovia tvoria okolo 20 percent obyvateľov poznamenal, že zriadi kanceláriu pre rómsku problematiku. "Mnoho cudzincov prichádza pracovať na Slovensko a my nechceme dať príležitosť Rómom. Keď však budú mať prácu, budú vytvárať komunity, ktoré budú obohatením pre túto krajinu," zdôraznil s odkazom na projekt Cathing-up Regions zameraný na ekonomický rozvoj a vytváranie nových pracovných príležitostí v Prešovskom kraji.

"Avšak práca, ktorá je podstatná a dôležitá, je vykonávaná v teréne, kde si Rómovia môžu uvedomiť, že sú prínosom pre spoločnosť," vyjadril sa Majerský na adresu tých, ktorí sa angažujú v rómskych komunitách. 

Riaditeľ Gréckokatolíckej rómskej misie Martin Mekel poznamenal, že vnímajú potrebu sieťovania Rómov a Slovákov angažovaných v rozličných spoločenských oblastiach pri práci v rómskych komunitách. Aj preto vymedzili päť oblastí, a to lokálna politika a podnikanie, sociálna práca, pastoračná práca, mládež a kultúra, vzdelávanie a školstvo. "V prípravnom tíme sme pripravili víziu, kam by sme chceli vidieť posun v týchto oblastiach v horizonte niekoľkých rokov," vysvetlil Mekel.

Savore sa bude v prvom polroku stretávať v malých skupinách podľa oblastí angažovanosti a v októbri sa uskutoční plenárne zasadnutie všetkých členov tejto neformálnej platformy.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.