01.02.2018 SPRÁVY

SOCIÁLNE: Projekt ETP Slovensko má pomôcť rómskym seniorom.

ilustračné foto

Pomôcť ľuďom, ktorí priamo alebo nepriamo zažili prenasledovanie nacistickým režimom a v súčasnosti sú diskriminovaní, sociálne vylúčení a žijú v chudobe, je zámerom projektu pre Rómov - seniorov.

Od štvrtka ho na východnom Slovensku s podporou nadácie s názvom Pamäť, zodpovednosť, budúcnosť so sídlom v Nemecku spúšťa ETP Slovensko. Projekt, ako informovala Gipsy Television PR manažérka ETP Slovensko Beáta Hybáčková, potrvá takmer dva roky.

Pred vyše desiatimi rokmi realizovali podľa jej slov podobný projekt. Tento, ako povedala, nebude taký rozsiahly ako predošlý, ale sú presvedčení, že pomôže.

 „Sociálnu, zdravotnú asistenciu, náhradu zdravotníckych pomôcok, ktoré negarantuje verejná zdravotná starostlivosť, poskytneme až dvesto rómskym klientom, ktorí sa narodili do 8. mája 1945. Pre seniorov pripravia deti a mladí ľudia kreatívne podujatia, ktoré zvýšia povedomie o rómskej genocíde. Tie najbližšie budú už pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov - 8. apríla,“ vysvetlila Hybáčková.

Ako skonštatovala, žiaľ, nie všetci ich vtedajší klienti, ktorých rátali na tisíce, si na tento nový projekt počkali. „Je známe, že Rómovia na Slovensku sa priemerne dožívajú omnoho menej rokov, ako ľudia z majority. Podieľajú sa na tom ich zlé životné podmienky, v dôsledku ktorých sa objavuje aj vyššia chorobnosť,“ vysvetlila.

Prvou, veľmi náročnou etapou projektu je, ako povedala, vyhľadávanie klientov, ktorí sa narodili do skončenia druhej svetovej vojny. "Budeme pritom spolupracovať s obcami a mestami a miestnymi terénnymi sociálnymi pracovníkmi. Zložité bude najmä hľadanie vo veľkých mestách, o čom sa už presviedčame,“ dodala Hybáčková s tým, že zatiaľ je v projekte najstaršou klientkou pani Helena zo Starej Ľubovne, ktorá sa narodila v roku 1929.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.