SNSĽP: Aj napriek existencii zákona sa nedodržiava zásada rovnakého zaobchádzania

ilustračné foto TASR

Bratislava 3. novembra 2010 (TASR) - Aj napriek šesťročnej existencii antidiskriminačného zákona sa podľa Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) nedodržiava zásada rovnakého zaobchádzania.

Podľa strediska svedčí o tom napríklad nerovnaké odmeňovanie medzi pohlaviami, nedostatočná integrácia osôb so zdravotným postihnutím či diskriminácia Rómov pri hľadaní si zamestnania. Podľa Tomáša Földesa, projektového manažéra projektu Rovnosť šancí sa oplatí sú však najčastejšou oblasťou, kde dochádza k diskriminácii, najmä pracovnoprávne vzťahy a prístup k tovarom a službám. "V oblasti pracovnoprávnych vzťahov sú najmä ženy a to ženy po 45. roku života najčastejšie diskriminované," skonštatoval.


Len mizivé percento všetkých porušení antidiskriminačného zákona sa podľa SNSĽP dostane pred súd a skončí sa nápravou. Medzi dôvody tohto stavu patria faktory ako nízke právne povedomie o antidiskriminačnom zákone, absencia informácií o možnosti domáhať sa nápravy, ale aj strach z prehry v súdnom konaní. Prispieť k zlepšeniu tejto situácie má aj projekt SNSĽP Rovnosť šancí sa oplatí, ktorý má prezentovať čo najviac pozitívnych skúseností, ako sa dá zamedziť diskriminácii v pracovnoprávnych vzťahoch a presadzovať rovnosť v tomto prostredí.

 

Súčasťou projektu sú aj tri odborné štúdie, ktoré majú v praxi pomôcť uplatňovať zásady rovnakého zaobchádzania rôznym cieľovým skupinám a zainteresovaným subjektom. Prvá z nich s názvom Zásada rovnakého zaobchádzania a jej ochrana - teória a prax vybraných európskych krajín a Slovenska poukazuje na skúsenosti z Maďarska, Poľska, Českej republiky, Grécka, Francúzska a Slovenska. Spomínaná štúdia ukázala, že napriek existencii spoločného základu pre úpravu zásady rovnakého zaobchádzania sa národné úpravy od seba výrazne odlišujú. Na úrovni Európskej únie v súčasnosti prebieha príprava návrhu novej smernice, ktorá upravuje zásadu rovnakého zaobchádzania z dôvodu veku, zdravotného postihnutia, sexuálnej orientácie, náboženstva a viery aj mimo oblasť zamestnania. V prípade, že bude táto smernica schválená, porovnávané krajiny budú musieť podľa Földesa zareagovať zmenou legislatívy.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.