SNP75: Slovenské národné povstanie má aj rómskych hrdinov.

Foto: Múzeum SNP, Media Voice, 

V Banskej Bystrici sa dnes konajú celoštátne oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania. Pri tejto príležitosti sa v tamojšom múzeu SNP uskutoční aj výstava o rómskych partizánoch. Zúčastní sa jej aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Najznámejším partizánom je Anton Facuna, ktorý sa stal súčasťou tajnej anglo-americkej spravodajskej skupiny Day. Facuna bol vyškoleným špecialistom amerického Úradu Strategických služieb, predchodcom dnešnej CIA. Po odvolaní do slovenskej armády bojoval v Sovietskom zväze a v Taliansku, odkiaľ sa mu podarilo utiecť k partizánskej skupine Rindolo a prihlásil sa ako dobrovoľník OSS. Počas partizánskych bojov naň Nemci vypísali odmenu. Po vojne Facuna bojoval za ľudské práva.

Josef Serinek bol český partizán rómskeho pôvodu. Deportovali ho do tábora v Letech u Písku. Podarilo sa mu utiecť a založiť svoj vlastný partizánsky oddiel. Jeho rodina zomrela v Osviečime, po vojne sa znovu oženil. V rokoch 1963-1964 nadiktoval svoje spomienky historikovi Jánovi Tesařovi, ktorý z nich neskôr vytvoril trilógiu Česká cigánska rapsódia.

Imrich Horváth pochádzal z obce Seňa na východnom Slovensku. Po okupácii tejto oblasti Maďarskom bol nútený nastúpiť do maďarskej armády a odísť bojovať na východný front. V roku 1943 vstúpil do zahraničných jednotiek československého vojska v Sovietskom zväze. V jeho radách bojoval proti nacistom a zúčastnil sa taktiež bojov o Dukelský priesmyk.



V októbri 1944 bol zajatý nemeckými vojskami a následne deportovaný do koncentračného tábora v Nemecku. V dobe, kedy sa približovali americké vojská, podnikol s ďalšími spoluväzňami povstanie a z tábora utiekol. Do Československa sa vrátil spolu s americkou armádou.

Ján Lacko – žil v obci Turček. Počas Slovenského národného povstania bol rómskym partizánom. 5. októbra 1944 museli vojaci 1. čsl. armády a partizáni ustúpiť nemeckým vojskám. Tým sa otvorila možnosť pre represálie. Pre účasť v odboji bol 28. októbra zajatý a odvedený do Ilavy a neskôr do zaisťovacieho (koncentračného) tábora v Dubnici nad Váhom. 15. 3. v roku 1945 sa pradedo vrátil z koncentračného tábora a dopočul sa o nešťastí, ktoré postihlo jeho rodinu. Mamu, manželku a deti našiel nehybne ležať zahádzané lístím a čečinou v lese. Dňa 17. 4. 1945 bola vykonaná exhumácia tiel Mudr. Pavlom Frašteckým zo Štubnianskych Teplíc s prítomnosťou hliadky národnej bezpečnosti a Jána Lacka.



Mikuláš Oláh bojoval od 29.09.1944 do 11.11.1944 v 1. československej armáde na Slovensku. Mikuláša aj jeho brata Jozefa zajali po potlačení povstania a deportovali ich do koncentračného tábora Mauthausen. Domov sa vrátil len Mikuláš, Jozef to neprežil.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.