29.11.2017 SPRÁVY

Slovensko vymanilo z rizika chudoby a sociálneho vylúčenia už 161 tisíc ľudí.

foto AP/Esteban Felix

Slovensko si predsavzalo do roku 2020 vymaniť najmenej 170.000 ľudí z rizika chudoby alebo sociálneho vylúčenia. Takýto národný cieľ je v súčasnosti naplnený už na 95 percent. 

V návrhu aktualizovanej Národnej rámcovej stratégie podpory sociálneho začlenenia a boja proti chudobe, ktorú v stredu prerokuje vláda, to uvádza minister práce Ján Richter.

Z posledného zisťovania je podľa Richtera zrejmé, že sa podarilo z rizika chudoby alebo sociálneho vylúčenia vymaniť 161.000 ľudí. Na druhej strane Slovensko bojuje s veľmi vyhranenými formami chudoby a sociálneho vylúčenia v prípade niektorých skupín a jednotlivcov, s veľkými regionálnymi disparitami a štrukturálnymi problémami na trhu práce, dopĺňa.

Miera rizika chudoby alebo sociálneho vylúčenia je na Slovensku pod priemerom EÚ. V roku 2016 dosiahla úroveň 18,1 percenta, pričom priemerná hodnota za celú EÚ v roku 2015 predstavovala 23,8 percenta.

Ministri rozhodnú aj o prijatí opatrení na zabezpečenie šiestej pravidelnej návštevy Európskeho výboru na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania. Uskutoční sa v roku 2018. Výbor pravidelne preveruje zaobchádzanie s osobami zbavenými slobody v zmluvných štátoch s cieľom posilniť v prípade potreby ochranu ľudských práv a ich základných slobôd.

Slovensko má dlhodobo problém s niektorými odporúčaniami výboru. Výhrady k navštíveným zložkám polície a väzenským ústavom konštatovala delegácia aj v správe o poslednej návšteve z roku 2013.


Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.