16.2.2017 SPRÁVY

ŠKÓTSKO: Trebišovčan mal riadiť medzinárodný gang, ktorý obchodoval s rómskymi ženami.

foto Jamie Simpson

Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície obvinil štyroch Trebišovčanov Erika S., Jozefa D., Dávida R., Michala Z.) zo zločinu obchodovania s ľuďmi.

Organizovaná skupina mala páchať trestnú činnosť na území Slovenskej republiky, v Anglicku aj v Škótsku. Tieto krajiny preto vytvorili spoločný medzinárodný vyšetrovací tím.

Jeden z obvinených, Trebišovčanov, mal pod zámienkou vysokého zárobku a dobrého života v zahraničí, zlákať mladé ženy z chudobných rodín vo veku od 19 do 24 rokov z košického kraja. Mal im tiež zabezpečiť prepravu do Anglicka a Škótska.

"Po príchode do zahraničia ich členovia skupiny mali ubytovať vo svojich bytoch a namiesto sľúbenej práce s vysokým zárobkom, ich mali nútiť k poskytovaniu sexuálnych služieb. Mali ich poskytovať najmä občanom Pakistanu žijúcim v Škótsku a v Anglicku, alebo mali byť predané týmto občanom ako nevesty," uviedla pre Gipsy Television Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Po uskutočnení sobáša občan Pakistanu na základe dokladu o sobáši s občiankou Slovenskej republiky mohol požiadať o povolenie na pobyt na území Európskej únie za účelom zlúčenia rodiny. Páchatelia mali za každú takto zlákanú, prepravenú a predanú ženu dostávať od zákazníka, ktorý si ponúkanú ženu kúpil, od 2.000 do 5.000 libier.

"Polícia doposiaľ preukázala, že zlákali, prepravili a predali najmenej 12 žien z okresu Trebišov. V niektorých prípadoch sa malo jednať o matky maloletých detí, vydaté ženy a v jednom prípade o tehotnú ženu, ktorá porodila v Škótsku a mala byť donútená do rodného listu uviesť meno občana Pakistanu ako otca dieťaťa," vysvetlila Baloghová.

Počas akcie dňa 9.2.2017 v Škótsku boli zadržaní a obvinení štyria občania Slovenskej republiky vrátane hlavného organizátora a jeden občan Nepálu. Počas akcie dňa 13.2.2017 na území Slovenskej republiky v okrese Trebišov boli zadržaní štyria občania Slovenskej republiky. "Naďalej sa na území Škótska, Anglicka a Slovenskej republiky vykonáva vyšetrovanie a odhaľujú sa ďalšie osoby, ktoré sa mali podieľať na páchaní tejto organizovanej trestnej činnosti. Obvineným za uvedený trestný čin hrozí trest odňatia slobody na sedem  až 12 rokov, doala Baloghová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.