13.10.2017 SPRÁVY

ŠKOLSTVO: Materiály pre menšinové vzdelávanie testujú vo vybraných školách.

ilustračné foto

Pilotný projekt inovatívneho menšinového vzdelávania detí a žiakov IKATIKA z 30 vybraných materských škôl a nultých ročníkov základných škôl s vyučovacím jazykom rusínskym, maďarským a rómskym sa dostal do ďalšej fázy.

Po tom, čo školy získali nové vzdelávacie materiály prepojené na digitálny edukačný obsah, učitelia v ostatných dňoch absolvovali aj odborné školenia. Počas nich sa naučili, ako majú s týmito materiálmi pracovať. Celkovo absolvovalo tieto školenia 123 učiteľov z materských aj základných škôl.

"Som rada, že spätná väzba od učiteľov, ktorí sa zúčastnili na školení, je veľmi pozitívna. Privítali hlavne praktické ukážky využitia metodickej príručky a digitálneho edukačného obsahu a tiež tipy na prácu s deťmi. Tie im sprostredkovali na základe vlastných skúseností lektori, ktorí sú tiež učitelia a využívajú digitálny vzdelávací obsah vo výučbe už dlhšie obdobie," povedala riaditeľka odboru výchovy a vzdelávania národnostných menšín Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Mária Prékop.

Digitálny edukačný obsah využívaný v pilotnom projekte IKATIKA je bilingválny. Okrem štátneho jazyka sú jednotlivé lekcie spracované aj v materinskom jazyku rusínskej, maďarskej a rómskej národnostnej menšiny. Je zároveň interaktívny, takže deťom a žiakom sprostredkúva učivo a nové poznatky v škole zážitkovou formou.

Realizácia pilotného projektu IKATIKA je naplánovaná na október až december. Informoval o tom rezort školstva na svojej webovej stránke.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.