31.10.2017 SPRÁVY

ŠKOLSTVO: eduRoma navrhuje zber etnických dát, aby sa predišlo segregácii!

ilustračné foto, Gipsy Television

Mimovládna organizácia eduRoma, ktorá sa zaoberá segregáciou rómskych žiakov navrhuje, aby Slovensko, po príklade iných európskych krajín, začalo zbierať etnické dáta. Organizácia preto zorganizovala v Bratislave medzinárodnú konferenciu.

Odborníci na konferencii poukázali a pomenovali problémy, ktoré sa týkajú segregácie rómskych žiakov aj v nadväznosti na prebiehajúce konanie Európskej komisie voči Slovensku za segregáciu rómskych detí.

Druhá časť konferencie sa týka zberu etnických dát. Odborníci sa totiž domnievajú, že základným východiskom pri odstraňovaní diskriminácie rómskych žiakov v školskom systéme je práve zber spomínaných dát.

Medzi rečníkmi bol šéf mimovládnej organizácie eduRoma Vlado Rafael, Jana Balážová z Európskej komisie DG Justice, Štefan Ivanco z Poradne pre občianske a ľudské práva, Kamila Gunišová z Amnesty International, Štepán Drahokoupil z OSF Praha či ústredný školský inšpektor ČR, Tomáš Zatloukal.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.