ŠKOLSTVO: Deti z chudobných rodín majú 20 % šancu ukončiť strednú školu

ilustračné foto AP

Bratislava 19. októbra 2010 (TASR) - Deti, ktoré pochádzajú z rodín s nízkymi príjmami, majú asi len 20-percentnú šancu, že ukončia stredoškolské štúdium. Upozornila na to dnes Szilvia Pallaghy z Rómskeho vzdelávacieho fondu počas konferencie k projektu Dobrý štart, ktorý má pomôcť asi 500 rómskym a nerómskym deťom na Slovensku pri vzdelávaní.



Menej šancí na vzdelávanie majú podľa nej práve rómske deti. Tie pochádzajú z veľkých rodín, v ktorých sú rodičia často nezamestnaní alebo trpia nejakými ochoreniami. "Až 30 percent detí nikdy neskončí strednú školu a z toho 60 percent detí pochádza z menšín." Podľa Pallaghy je to nespravodlivé. Vzdelávanie a výchova sú dôležité najmä pre deti, ktorých rodina má nízke príjmy a rodičia malé vzdelanie.

"Úspechy a nedostatky v ranných rokoch dieťaťa predurčia jeho ďalšiu úspešnosť v škole. Čím skôr dostáva dieťa investíciu do výchovy a vzdelania, tým ho čaká lepšia budúcnosť," konštatovala. Kvalitnejšiemu vzdelávaniu Rómov na Slovensku má pomôcť pilotný projekt Dobrý štart, ktorý podporuje aj Európska komisia (EK). Zároveň má odstrániť rozdiely medzi Rómami a Nerómami. Aktivita prebieha aj v Maďarsku, Macedónsku a Rumunsku. Dokopy má pomôcť asi 4000 deťom počas 22 mesiacov. Na projekt je vyčlenených 2 milióny eur.


Projekt je zameraný na deti vo veku 0 - 6 rokov, na Slovensku sa realizuje v dvoch mestských a dvoch vidieckych lokalitách: v Banskej Bystrici, Martine a v dvoch obciach Prešovského kraja Abranovciach a Zborove. Vo vybraných obciach tvoria Rómovia viac ako tretinu obyvateľstva. Projekt chce riešiť aj oblasť zdravotnej starostlivosti a jej rozvoj v rannom detstve. Rómske deti majú vďaka odbornej pomoci v predškolskom veku ľahšie vstúpiť do vzdelávacieho procesu na základných školách.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.