Bratislava, 30.09.2015 SPRÁVY

ŠKOLSTVO: 1600 asistentov učiteľa čaká zmena! Budú sa musieť vrátiť do školských lavíc.

foto Gipsy Television

Asi 1600 ľudí, ktorí dnes robia asistentov učiteľa v základných školách, zrejme bude musieť v budúcnosti absolvovať štúdium na pedagogickej škole. V opačnom prípade by toto povolanie nemohli vykonávať. 

V praxi to znamená, že niektorí tak budú mať skončené aj dve stredné školy. Podľa odborníkov nie je potrebné, aby asistenti učiteľa mali vysokoškolské vzdelanie. V budúcnosti od nich ale budú požadovať, aby mali skončenú strednú školu pedagogického smeru.

" V súčasnosti nie je žiaden systém. Sú pedagogickí asistenti, ktorí nemajú vzdelanie. Ďalší, ktorí majú stredoškolské vzdelanie a tretia skupina sú tí, ktorí majú vysokoškolské vzdelanie", povedala pre Gipsy Television Agnes Horváthová z občianskeho združenia Romano kher - Rómsky dom. 

Ministerstvo školstva so zmenou súhlasí. “Z môjho pohľadu by sa ukazovalo ako efektívne mať v každom vyššom územnom celku minimálne jedno pedagogické lýceum alebo pedagogickú školu, ktorá by pripravovala asistentov učiteľa pre potreby daného regiónu,” povedala Romana Kanovská, štátna tajomníčka Ministerstva školstva pre Gipsy Television.

Štátna tajomníčka Ministerstva školstva zatiaľ nepovedala odkedy by zmena mala vstúpiť do platnosti. Odborníci totiž najprv chcú diskutovať o nastavení celého systém, ktorý má predovšetkým pomôcť rómskym žiakom na základných školách.

Pozrite si reportáž Moniky Komorovej

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.