ŠIMONOVCE: Rómovia sa zúčastnia kurzu varenia či pestovania zeleniny

ilustračné foto TASR

Šimonovce 27. júla 2010 (TASR) – Občianske združenie (OZ) Dúha v Šimonovciach v Rimavskosobotskom okrese pripravilo pre rómskych občanov rôzne aktivity, ako je kurz varenia, hygiena a zdravie či staranie sa o záhradku. Do projektu sa zapojí okolo 100 ľudí.

 

"S aktivitami určenými pre znevýhodnené skupiny občanov v obci začneme už čoskoro a budú trvať približne do októbra. Týždenne sa budeme stretávať v komunitnom centre dve až štyri hodiny. Máme pripravený kurz varenia, pestovanie zeleniny, sadenie ovocných stromov, prednášky na tému hygiena a zdravie či športové aktivity pre deti a mládež," informoval TASR koordinátor projektu Ernest Lakatoš z OZ Dúha. Prednášky v oblasti zdravotnej výchovy bude realizovať pozvaná doktorka, ktorá vysvetlí matkám, ako sa starať o svoje deti či ako zlepšiť svoju osobnú hygienu. "Z minulosti vieme, že takéto prednášky pomáhajú a ľudia sa z nich veľa naučia," potvrdil Lakatoš.

Počas projektu prebehne aj kurz varenia, ktorý bude mať pod palcom šéfkuchár. Ten bude učiť Rómov zdravo a chutne variť. Pre záujemcov je pripravený aj kurz na pestovanie zeleniny alebo výsadbu ovocných stromov. "Predtým sme sa zamerali na zemiaky a osvedčilo sa nám to. Verím, že aj tentoraz bude mať kurz pozitívny ohlas," spresnil koordinátor projektu, ktorý myslel aj na deti a mládež a práve pre nich sú určené športové aktivity ako futbal a stolný tenis.

OZ Dúha funguje v Šimonovciach od roku 2004 a v spolupráci s obecným úradom pripravuje pre občanov rôzne aktivity. V minulosti prebehli už kurzy šitia, nemčiny, angličtiny a slovenčiny. Na projekt Aktivizácia rómskych občanov v obci Šimonovce získalo OZ 4000 eur od Úradu vlády SR.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.